© EPA-EFE

Thaise voetballertjes mogen donderdag ziekenhuis verlaten

De twaalf jonge Thaise voetballers en hun coach mogen donderdag het ziekenhuis verlaten. Dat heeft de minister van Volksgezondheid gezegd.

mg

De minister raadt de jongens aan om de media te ontwijken. Ze werden wereldnieuws nadat ze vastraakten in een onder water gelopen grot en pas na achttien dagen gered konden worden.

‘De dertien verkeren in een goede fysieke staat. Hun moreel is goed’, zo verklaarde minister van Volksgezondheid Piyasakol Sakolsattayatorn aan journalisten. ‘Ze zullen samen het ziekenhuis verlaten. We voorzien dat voor donderdag.’

Geen interviews

Volgens Sakolsattayatorn krijgen de jongens de raad mee om geen interviews te geven aan de media. ‘Dat kan symptomen van post-traumatische stress uitlokken’, aldus de minister. De autoriteiten zullen hen alvast begeleiden na hun ontslag uit het ziekenhuis.

De jongens verblijven momenteel in een ziekenhuis in de noordelijke provincie Chiang Rai. Het ministerie publiceerde alvast een video waarin ze in goede gezondheid lijken te verkeren. In het filmpje bedanken ze hun redders en het publiek. De voetballers, die als gevolg van gewichtsverlies een gecontroleerd dieet moeten volgen, hebben het ook over hun favoriete eten.

Het voetbalteam en hun coach raakte op 23 juni vast in een onder water gelopen grot in het noordelijke Tham Luang. De spectaculaire reddingsactie, waarbij honderden duikers waren betrokken, werd overal ter wereld met argusogen gevolgd. Er stierf één duiker tijdens de reddingsoperatie. Op 10 juli werden de laatste jongens gered.

Nu in het nieuws