© Photo News

Nieuw team dat Greg Van Avermaet wou blijkt spookploeg

Greg Van Avermaet heeft nog altijd geen kleur ­bekend over zijn toekomst. Zeker is dat het voor de geletruidrager niét het nieuw op te starten team wordt van de ex-ploegmanager van Astana, Marc Biver. De Zwitser moest ondertussen vaststellen dat zijn mecenas eerder een fantast is.

hc

Al weken gonst het in de coulissen van het peloton: Marc Biver zou een nieuwe geldschieter gevonden hebben die bereid was – u leest het goed – acht jaar lang een project van veertig miljoen euro te financieren. Du jamais vu in het wielrennen. Maar het verhaal blijkt één grote luchtbel.

Biver, de Zwitser die in 2007 Astana in de steigers zette, had nochtans de verzekering gekregen van Serge Golstein, een Israëlische Belg uit Knokke-Heist. De zakenman zou dit project opstarten samen met de Fransman Iker Pastori. Nog voor de Tour vroeg Biver bij de UCI een WorldTour-licentie aan. Alleen bleef het maar wachten op de noodzakelijke bankgaranties.

BMC overkopen

Net voor de Tourstart vorige week zouden Biver en zijn geldschieter elkaar ontmoeten in Zuid-Frankrijk om de beloofde bankgaranties over te maken. Zodat Biver werk kon maken van zijn ploeg, bij voorkeur gebouwd rond Greg Van Avermaet. Daarnaast wou de geldschieter ook Teuns, Küng en Caruso in zijn ploeg. Hij was ook van plan om het moederbedrijf van BMC over te kopen. Diezelfde Golstein zag ook wel iets in Marc Soler (Movi­star) en de Fransman Romain Bardet, nog onder contract bij AG2R tot 2020.

Alleen blies Serge Golstein ook nu weer op het allerlaatste moment de vlucht met zijn privéjet naar Cannes af en excuseerde hij zich bij Biver voor het onvoorziene belet. Voor de zesde keer op rij ging de afspraak niet door. En toen voelde Biver ineens nattigheid, want het vliegtuigregistratienummer was al enkele jaren niet meer in gebruik. Biver is nu van plan om een schadevergoeding te eisen. En Van Avermaet? Hij wacht voorlopig nog altijd af en wikt en weegt de andere voorstellen die zijn makelaar op tafel heeft.

Meer sportnieuws