Wil jij veel vlinders in je tuin? Zo lok je ze

Print
Kalmthout -

Zie jij ook wel eens graag een vlinder door de tuin fladderen? Dan heeft natuurliefhebber Gilbert Uitdenhouwen uit Kalmthout een tip voor je. Hij postte bovenstaand filmpje op de facebookpagina “ge zijt van Kalmthout als...” Met enkele overrijpe bananen in je tuin vinden vlinders vlot de weg naar je tuin. Vlinders zijn namelijk gek op overrijp fruit. Al kan het even duren voor de vlinders ze hebben gespot, eens ze de hapjes hebben ontdekt, komen ze steeds terug. Extra tip van onze redactie: leg het fruit op een geel bord of zo, op zo’n felle kleur komen de vlinders af. Over de soorten vlinders die in de video te zien zijn, was wat discussie op de redactie, maar we houden het bij Atalanta en Gehakkelde Aurelia.

Gilbert geeft nog wat extra uitleg: “Overrijpe bananen versuikeren, op die manier worden ze aantrekkelijk voor de fruitvlinders. Ook overrijpe pruimen zijn zeer geschikt. Hier bij mij komen niet alleen Atalanta’s en Gehakkelde Aurelia’s langs. Soms zie ik ook de Dagpauwoog eten van het fruit.”

Gilbert legt het fruit niet op een bord, bij regen kan daar teveel water in komen, waardoor het overrijpe fruit rot fruit wordt en dan is het om zeep. “Ik heb het fruit op een poreuze natuursteen liggen waardoor het vocht weg kan trekken. Bij regen haal je best alles binnen natuurlijk of je kan een kleine overkapping voorzien.” De beste periode om fruit te leggen in de tuin is pas na de bloei van de vlinderstruiken, want dat lusten vlinders natuurlijk nog altijd het beste.

MEEST RECENT