Naaktrondleidingen in het Fotomuseum: “Nee dit is geen stunt”

Foto: FOMU

Naaktrondleidingen in het Fotomuseum: “Nee dit is geen stunt”

Print
Antwerpen -

In je blootje een tentoonstelling bezoeken. Het kan deze zomer in het Fotomuseum (FOMU) dat - buiten de gewone openingsuren - naaktrondleidingen organiseert rond de kunst van fotograaf Paul Kooiker. “Nee dit is geen stunt”, reageert het museum, terwijl op sociale media het initiatief intussen door sommigen omschreven wordt als “belachelijk” of als “goeie grap”.

Volgens het museum kan je als naakte bezoeker zeker meer halen uit de foto’s van Kooiker, die al lang werkt rond thema’s als naakt en voyeurisme. Naakt een tentoonstelling bezoeken is in België uniek, aldus Isabelle Willems, woordvoerster van het FOMU. “Het is geen reizend initiatief, de naaktrondleiding gebeurt alleen bij ons. Eigenlijk deden we het al eens in 2017, bij een tentoonstelling van Ai Weiwei.”

Groot succes

“We kregen erg veel positieve reacties na die vorige naaktrondleidingen en dit leek ons een ideale gelegenheid om het concept nog eens uit de kast te halen. Het past niet alleen bij de tentoonstelling, maar ook binnen het thema Barok waar het in Antwerpen deze zomer om draait”, zegt Isabelle Willems.

Iedereen kan inschrijven voor de naaktrondleidingen. Zo kan je als individu intekenen, daarvoor zijn de twee voorziene data zelfs al bijna volzet. Maar ook groepen zoals nudistenverenigingen zijn welkom, zij kunnen contact opnemen met het museum om een datum te bespreken.

“Voor alle duidelijkheid, deze naaktrondleidingen gaan door buiten de gewone openingsuren.” vult Willems aan. “Als geklede bezoeker loop je geen kans om op een groep naakte mensen te botsen. Ook de gids zelf is niet naakt, maar doet gewoon een rondleiding met naakte in plaats van geklede mensen.”

Gemengde reacties

Hoewel de rondleidingen al bijna volzet zijn en er dus wel interesse is om dit mee te maken, lezen we op de Facebookpagina van het FOMU ook andere reacties. Er zijn er die het concept omschrijven als “belachelijk” of “passé”, een ander heeft het dan weer over een “goeie grap”.

Alle info en data over de naaktrondleidingen vind je hier.

Externe links
Tips om te Doen!