COLUMN: Het leven is een achtbaan

Foto: Ben Roelants

Vakantie

COLUMN: Het leven is een achtbaan

Print
Ben Roelants reist voor de zender Evenaar de wereld rond. Elke twee weken biedt hij ons hier een blik in zijn hoofd. Deze week: Het leven is een achtbaan. En de bochten maken het interessant! Meer inspiratie? Bezoek Evenaar.tv

“Ja, maar welke plekken zijn nou oogverblindend mooi en tegelijk écht onontgonnen terrein. Echte verborgen parels?!”, ze werd bijna boos toen ze het vroeg. Ik zat op de spoeddienst van het Sint Jozefziekenhuis in Bornem, te wachten tot het mijn beurt werd. Voor mij zat… euhm… ja, wie eigenlijk? Laten we haar Klompje noemen, een dame die naar eigen zeggen uit Friesland kwam, uit het prachtige dorpje Hindeloopen. Wel lopen als een hinde zou ze niet meteen doen, haar dikke, kloppende voet lag op een stoel naast me. “Nou?”, fulmineerde ze weer. “Wel, daar is geen hapklaar antwoord op te verzinnen.” startte ik mijn betoog. “Het valt een beetje te bekijken wat je wil. Ik word zelf wild van plekken die lange tijd door de mensen verlaten werden. Plaatsen waar je aan urban exploring kan doen, zoals het verlaten vliegveld van Nicosia in Cyprus, of de verlaten diamantmijn van Kolmanskop in Namibië. Dichter bij huis vind je Dadipark, het ter ziele gegane pretpark in de buurt van Dadizele. Of nog beter: Les Dolimarts is een vakantiepark dat in de jaren ‘50 gebouwd werd door de Socialistische Mutualiteiten maar sinds 2001 volledig verlaten is.”


“Ok, maar heb je niks wat meer bereikbaar is?”. Klompke begon me een beetje op de zenuwen te werken. Bovendien begon ik me af te vragen waarom het op die spoeddienst zo lang moest duren. Maar ik zette mijn breedste glimlach op en antwoordde: “Weet je wat ik nog het mooist vind? Het beste alternatief!”. Klompje schoof wat dichter, ik had duidelijk haar aandacht te pakken.
“Een voorbeeld?”, ging ik verder, “We weten allemaal dat de technicolor van de Griekse Cycladen immens mooi zijn, maar laat Santorini toch maar links liggen en ga eerder voor Naxos en Milos. O, en zei ik al dat de lokale lekkernij watermeloentaart is? Waar wacht je nog op? Zelden ook zo’n bevreemdend landschap als Namibië gezien. Toegegeven, het is minder groot dan buurland Zuid-Afrika, maar biedt wel één van de grootste wildlifeparken ter wereld, vulkanische heuvels, epische duinen en de onmetelijke Namib-woestijn -de tweede grootste woestijn, naast de Sahara.”


Mijn Friese vriendin keek me aan met ogen van ongeloof, en dus besloot ik er nog een ferme schep bovenop te doen. “Ooit al in Kroatië geweest? Ja? Wel vandaag trek je beter naar Slovenië, het best bewaarde geheim van Oost-Europa. Met een prachtig zicht op de Alpen, uitstekende wijnen in de Vipaya-vallei en keukengeheimen om duimen en vingers bij af te likken. Als je wil ga je ook best skinnydippen in het Bledmeer, van het blauwste water dat je ooit zag.”


Klompje leek niet opgezet met zoveel info en antwoordde botweg: “Wij doen liever van pretpark in de zomer.”. “Wel in dat geval heb ik Europa voor je in zakformaat. Heb je al gehoord van het Europapark?”, vervolgde ik. “Het pretpark telt 100 attracties, 13 adembenemende attracties, 5 hotels en 15 themagebieden. Je reist er werkelijk van het ene Europese land naar het andere. In elk land eet je het nationale gerecht na het andere: Zwitserse kaasfondue, Spaanse tapas, typische gerechten in de Irish pub, of speciaal voor jou: poffertjes uit Nederland. En wat nog beter is: het ligt op 6 uurtjes rijden van Hindeloopen!”


“Ja, je denkt toch niet dat ik kan rijden met zo’n voet?” bulderde Klompje in mijn oor.
-”Wel, je kan er ook naartoe met de trein, of ander openb…”
En weg was ze. Klomp werd meteen verzorgd aan haar voet. Altijd fijn als je mensen kan inspireren in een wachtzaal. Maar of ze er iets mee zal doen? Dat is nog maar de vraag...

Voor Evenaar.tv bezochten Rodrigo Vissers en Joyce Colfs het geweldige themapark. Bekijk hier de integrale reportage!


Meer reisinspiratie nodig? Bekijk Evenaar via Telenet Kanaal 51, Proximus 217, TV Vlaanderen 13
Bezoek nu onze vernieuwde website: Evenaar.tv

Bron: evenaar.tv

NIET TE MISSEN