Merkel reageert op Trump: “Duitsland doet veel voor de Navo”

Print

De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft gereageerd op de uithaal van Donald Trump. “Duitsland doet veel voor de Navo.”

Drie uur na Trumps uithaal naar Duitsland, zei Merkel bij haar aankomst op de Navo-top: “Ik heb zelf ervaren hoe een deel van Duitsland gecontroleerd werd door Duitsland.”

LEES OOK: Trump start top met aanval op Duitsland: ze worden “compleet gecontroleerd” door Rusland

Daarmee verwijst ze naar haar jeugd in Oost-Duitsland onder de toenmalige Sovjet-Unie.

“Ik ben er blij dat Duitsland vandaag verenigd is in vrijheid. Daarom kunnen we zeggen dat we onafhankelijke beleidskeuzes kunnen maken en onafhankelijk beslissingen kunnen nemen. Dat is erg goed, vooral voor de mensen in het oosten van Duitsland.”

De Duitse bondskanselier verdedigde ook de Duitse bijdrage aan de Navo. Net als de meeste Navo-landen besteedt Duitsland geen twee procent van zijn BBP aan defensie, en dat zit Trump dwars.

De Bondskanslier merkte op dat Berlijn tegen 2024 80 procent meer zou uitgeven aan defensie dan in 2014.

“Duitsland doet veel voor de Navo”, zei Merkel. “Duitsland is de op een na grootste troepenleverancier, het grootste deel van onze militaire capaciteit staat ten dienste van de Navo en we zijn nog altijd sterk betrokken in Afghanistan. Daarmee verdedigen we ook de belangen van de VS.”

Merkel reageert daarmee op de harde kritiek die Trump bij zijn eerste gesprek van Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg had geuit. Hij verweet Duitsland dat het een “gijzelaar” van Rusland is omdat de Duitse regering gas uit Rusland wil krijgen via een nieuwe gaspijpleiding.

De Duitse bondskanselier heeft woensdagnamiddag nog een bilateraal onderhoud met Trump, rond 15.15 uur. Daarna ontmoet Trump de Franse president Emmanuel Macron.

LEES OOK:(+) Trekt Trump nu ook stekker uit NAVO?

MEEST RECENT