REACTIES. Martinez looft zijn spelers: “Hun instelling was geweldig”

Foto: BELGA

REACTIES. Martinez looft zijn spelers: “Hun instelling was geweldig”

Print

Geen eerste WK-finale in de geschiedenis voor de Rode Duivels. Frankrijk toonde zich te sterk. Bondscoach Roberto Martinez was uiteraard ontgoocheld, maar loofde tegelijk zijn spelers. “Ik ben trots op hen.”

LEES OOK: Geen WK-finale voor België, Frankrijk slaat de droom aan diggelen

De Spanjaard behield zijn cool toen hij de televisie te woord stond. “Het was allemaal heel nipt. Uiteraard wilden we die finale bereiken, maar het mocht niet zijn. De attitude van mijn spelers was geweldig, ze konden niet meer doen dan ze hebben gedaan. In het voetbal is er nu eenmaal één winnaar en één verliezer. Ik kan mijn jongens niks verwijten, we hebben alles gegeven. Die ene hoekschop maakt het verschil, dat is zuur.”

REACTIES. Martinez looft zijn spelers: “Hun instelling was geweldig”
Foto: AFP

Zaterdag spelen de Rode Duivels de kleine finale in hetzelfde Sint-Petersburg. Met welk gevoel leeft Martinez naar die match toe? “We hebben nog één wedstrijd te gaan. We willen dit toernooi niet verlaten met een slecht gevoel, dus we gaan er alles aan doen te winnen zaterdag. Dit WK moeten we met opgeheven hoofd verlaten”, zo vertelde bondscoach Roberto Martinez na het laatste fluitsignaal...

Eden Hazard: “Ik verlies liever met dit België dan dat ik win met dit Frankrijk.”

Eden Hazard was de uitblinker bij de Rode Duivels, maar kon zijn ploeg niet aan goals helpen. Net als Courtois was de aanvoerder streng voor het spel van Frankrijk. “Ik verlies liever met dit België dan dat ik win met dit Frankrijk.”

Thibaut Courtois: “Spijtig om te verliezen van een team dat zo’n antivoetbal speelt”

Thibaut Courtois wist na afloop geen blijf met zijn ontgoocheling. “Het is jammer dat we verliezen van een team dat zo’n antivoetbal speelt”, was de Limburgse doelman hard.

“Frankrijk heeft antivoetbal gespeeld”, opende Courtois. “Ik heb nog nooit gezien dat een spits zover van doel speelt, zelfs niet met Chelsea. Het is hun goed recht om zo te spelen, ze weten dat wij daar niet goed mee omkunnen. Maar het is niet mooi om te zien. Deze ploeg was zeker niet beter dan ons. Frankrijk verdedigt goed, met kracht. Maar dat is het ook. Details hebben beslist. Ik was er eigenlijk liever uitgegaan tegen Brazilië dan tegen dit Frankrijk.”

REACTIES. Martinez looft zijn spelers: “Hun instelling was geweldig”
Foto: AFP

Courtois was ook hard voor de Uruguayaanse scheidsrechter Andres Cunha. “Ik weet niet waar ze zo’n scheidsrechter vinden. Hij heeft helemaal niet goed gefloten. De Fransen wonnen veel te veel tijd en hij floot een duidelijke fout op Eden aan de rand van de zestien niet.”

Ook over de prestatie van de Rode Duivels was Courtois niet geheel tevreden. “We zijn de wedstrijd met iets te veel schrik begonnen. We hadden moeite met de ruimtes te vinden. De laatste pass of voorzet was niet goed. Hopelijk kunnen we zaterdag dit toernooi goed afsluiten, met een zege.”

Courtois besloot met een opmerking over de tabelhelft. Hij twijfelde of hij toch niet liever aan de andere kant van de helft had gezeten en zo Brazilië en Frankrijk had ontlopen. “Misschien is het toch jammer dat we aan deze kant van de tabelhelft zaten. We speelden tegen de sterkste teams.”

Vincent Kompany: “Er was geen ploeg beter op dit WK”

“Iedereen is natuurlijk ontgoocheld, het is nooit plezant een halve finale te verliezen. We hebben niet verloren van een ploeg die beter is dan ons, maar we moeten ze feliciteren want stilstaande fases maken deel uit van het voetbal, van een plan. Het is hen één keer gelukt en dat volstond. Er was op dit WK echter geen ploeg beter dan ons. We hebben meer kansen gehad dan in 2014 tegen Argentinië, meer controle gehad. We wisten hoe dat we het deze ploeg moeilijk zouden maken en hoe we het risico achteraan beperkt wilden houden en dat is goed gelukt. Het was een kwestie van details en één stilstaan de fase. We respecteren wat zij hebben neergelegd.”

REACTIES. Martinez looft zijn spelers: “Hun instelling was geweldig”
Foto: Photo News

”In de kleedkamer is het in het begin vrij stil, maar het leven gaat door. We willen voor die derde plek spelen, nog altijd historisch voor ons land. Of ik er zin in heb? Ja natuurlijk. Veel moeilijker dan een halve finale verliezen is er niet, tenzij misschien finale. We zijn professionele voetballers dus we zullen ons opladen. Vanaf als we weer schoenen aan hebben, weten we waarnaar toewerken.”

Kevin De Bruyne: “Zijn gekomen om WK te winnen, maar je verliest nu eenmaal duels”

Kevin De Bruyne was al meteen erg nuchter. “Ondanks onze nederlaag mogen we trots zijn op ons toernooi”, liet de middenvelder van Manchester City optekenen.

“Het was stil in de kleedkamer en dat is normaal, denk ik”, aldus De Bruyne. “Maar ondanks onze nederlaag vandaag mogen we trots zijn. Er zat heel weinig verschil tussen beide teams en uiteindelijk is een corner dan beslissend. We hebben tot het einde geprobeerd gelijk te maken, maar het heeft niet mogen zijn.”

REACTIES. Martinez looft zijn spelers: “Hun instelling was geweldig”
Foto: REUTERS

“Iedereen ziet het verschil met de match tegen Brazilië”, vervolgde KDB. “Er was veel minder ruimte en dus ook veel minder kansen. Dat maakt het minder mooi voor de toeschouwers, maar het niveau was heel hoog. Er werd veel beter verdedigd. We hebben de kansen gehad, maar ze niet afgewerkt. De ontgoocheling is groot, maar we zijn realistisch. We hebben een goed toernooi achter de rug en deze match was ook goed. We mogen trots zijn. Zaterdag gaan we nog vol voor de derde plaats. We kwamen naar hier om wereldkampioen te worden, maar in het voetbal verlies je nu eenmaal wedstrijden. We hopen dit toernooi in de troostfinale op een goede manier af te sluiten.”

REACTIES. Martinez looft zijn spelers: “Hun instelling was geweldig”
Foto: Photo News

Jan Vertonghen: “Met deze generatie kunnen we nog twee toernooien voort”

“De ontgoocheling overheerst”, stak Jan Vertonghen van wal na het einde van de wedstrijd. “We hebben het gevoel dat er meer in zat. Het is jammer dat we op deze manier moeten verliezen. Je verliest liever van een beter elftal. Frankrijk stond verdedigend goed en gaf heel weinig kansen weg. Het belangrijkste vandaag was het eerste doelpunt maken. Dan moesten zij komen en daar zijn ze minder sterk in.”

“Het was heel stil in de kleedkamer”, vervolgde de Tottenham-verdediger. “De trainer heeft ons gezegd dat we trots mogen zijn en daar heeft hij gelijk in. We hebben laten zien tot wat we in staat zijn. Alleen is het jammer dat het hier eindigt. Ik had het gevoel dat we misschien wel het sterkste team op dit toernooi waren. Ik ben blij dat we de mensen in België hebben laten dansen. Maar ik had ze ook graag zondag nog eens laten feesten. Het is jammer dat dat niet gelukt is. Deze groep verdiende echt een finaleplaats. De manier waarop we gestreden hebben en ervoor gewerkt hebben is enorm.”

Vertonghen gaf tot slot nog mee erin te geloven ook over vier jaar met deze groep te kunnen schitteren op de Wereldbeker. “Ik heb het gevoel dat we ook op het volgende WK nog eens kunnen meedoen voor de zege. Sommige jongens worden dan wel dertig, maar anderen zijn ook nog maar net twintig. Ik heb het gevoel dat deze groep spelers nog twee toernooien (EK 2020 en WK 2022, red) kan meedoen voor de eindzege”, besloot Vertonghen.

Nacer Chadli: “Heel jammer dat de partij beslist wordt op een detail”

Nacer Chadli, de vervanger van de geschorste Thomas Meunier op de rechterflank, was erg teleurgesteld na afloop van de verloren halve finale van de Rode Duivels dinsdagavond tegen Frankrijk (1-0).

“Het is heel lastig zo te verliezen, op een detail, een hoekschop”, opende een zichtbaar ontgoochelde Chadli. “We hebben ook onze kansen gehad, zowel in de eerste als in de tweede helft. Vaak ontbrak het op het einde net aan precisie, maar we hebben alles gegeven. Het was soms moeilijk om de ruimtes te vinden. En Frankrijk speelde heel compact. Na het doelpunt slaagden ze er ook nog eens perfect in te counteren. Heel België is nu triest. Heel jammer.”

MEER VOETBALNIEUWS