Antwerpse bestsellerauteur te gast in populair praatprogramma

Print

Het bekende Nederlandse praatprogramma Zomergasten krijgt ook dit jaar een Vlaams tintje. Een van de gasten is de in Antwerpen geboren psychotherapeute en bestsellerauteur Esther Perel (60).

Zomergasten bestaat al sinds 1988 op de Nederlandse televisie. In elke aflevering interviewt Janine Abbring drie uur lang een gast, aan de hand van door hem of haar geselecteerde tv-fragmenten. In de laatste aflevering van deze zomer, op zondag 2 september, is Esther Perel (60) te gast bij de VPRO.

De in Antwerpen geboren psychotherapeute is de dochter van twee Poolse overlevenden van de Holocaust. Ze groeide op in Antwerpen, studeerde in Israël aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruzalem en had nog een tijdje een kledingwinkel in Antwerpen. Later verhuisde ze naar New York waar ze een therapiepraktijk uitbouwde. Ze werd in de States bekend toen ze in de nasleep van de Monica Lewinsky-affaire een artikel schreef over seksualiteit, dat leidde in 2006 tot de publicatie van haar eerste boek Erotische intelligentie. Dat boek, waarin ze het effect onderzocht van romantische idealen op onze relaties en de moeizame verbintenis tussen ons verlangen naar huiselijkheid en avontuur, groeide uit tot een wereldwijd fenomeen en werd uitgegeven in 26 talen.

Ook Louis van Gaal op bezoek

Met haar nieuwste boek Liefde in verhouding, een nieuw perspectief op trouw en ontrouw had ze vorig jaar een bestseller beet. Daarin gaf ze het antwoord op de vraag waarom mensen vreemdgaan. De laatste jaren pakte Perel ook uit met TED-talks over haar specialisatie, die meer dan twintig miljoen keer werden bekeken. Een recente TED-talk in Brussel was onlangs in enkele uren uitverkocht. Sinds vorig jaar is er ook de podcast Where Should We Begin, waarin men kan meeluisteren naar de meest intieme echte relatietherapiesessies van koppels. De podcast trekt wereldwijd miljoenen luisteraars.

Naast Perel is dit seizoen ook onder andere voetbalcoach Louis van Gaal te gast. In eerdere seizoenen van Zomergasten, waarin het gesprek telkens plaatsheeft op het dak van een caravan die in een vijver is geplaatst, waren onder meer onze landgenoten Hugo Claus, Kristine Hemmerechts, Wim Opbrouck, Guy Verhofstadt, Tom Lanoye en Tom Barman te gast.

MEEST RECENT