Antwerps ziekenhuis plaatst insulinepomp zonder opname

Het ZNA Koningin Paola Kinderziekenhuis in Antwerpen is de eerste plaats in Vlaanderen waar jonge diabetespatiënten een insulinepomp kunnen krijgen zonder daarvoor vijf tot zeven dagen te moeten opgenomen worden in het ziekenhuis. Een eerste behandeling van drie negenjarige kinderen verliep vlot, laat het kinderziekenhuis maandag weten in een persbericht.

Diabetes type 1 - dat vooral voorkomt bij kinderen en jonge volwassenen en waarbij de alvleesklier geen of onvoldoende insuline aanmaakt - wordt op steeds jongere leeftijd vastgesteld. Jaarlijks krijgen in ons land zo’n 300 kinderen onder 15 jaar de diagnose.

Type 1 diabetes kan onder andere behandeld worden met een insulinepomp, een klein toestel dat continu onderhuis insuline afgeeft. Het opstarten van zo’n behandeling gaat doorgaans gepaard met een ziekenhuisopname van vijf tot zeven dagen. Die intensieve procedure wil het kinderziekenhuis nu vervangen door een “ambulant” traject, waarbij kinderen en ouders in groepen van twee of drie patiënten worden opgeleid in het gebruik.

Het pilootproject, dat werd ontwikkeld met medisch technologiebedrijf Medtronic, was een succes, zegt kinderdocrinoloog Daniel Klink van het ziekenhuis. “Na drie maanden zijn zowel de ouders als de kinderen erg blij met dit traject.”

In de nieuwe behandeling krijgen de kinderen samen met de ouders over een periode van ongeveer acht weken opleidingen en huiswerk, om zich zo goed mogelijk voor te bereiden op leven met de pomp. Volgens dokter Klink heeft de methode, die al in Nederland wordt toegepast, drie grote voordelen. “Ten eerste hoeft het kind niet in het ziekenhuis opgenomen te worden, wat emotioneel een grote impact heeft. We willen niet dat het kind zich gestigmatiseerd voelt door hun suikerziekte. De groepssetting ten tweede, waarin kinderen en ouders met elkaar kunnen praten, helpt daarbij. Ten slotte kunnen we de pomp, die dosissen insuline doseert volgens omgevingsfactoren en activiteit van het kind, meteen instellen op de thuissituatie.”

De nieuwe, langere methode zou gezinnen niet meer kosten. Dankzij een pompconventie met het RIZIV worden materiaal, educatie en opstart terugbetaald. Bovendien valt de opnamekost weg en worden enkel de raadplegingen aangerekend. Doordat patiënten in groepjes worden behandeld, zal het ziekenhuis volgens dokter Klink ook ongeveer evenveel kinderen kunnen behandelen als met de oude methode.

Intussen hebben nieuwe kandidaten zich aangemeld om in aanmerking te komen voor het ambulant programma. Een nieuwe groep zou van start gaan na de zomer.

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio