© AP

Wimbledon-sprookje Van Uytvanck is afgelopen: landgenote verliest in achtste finale van Russische

Alison Van Uytvanck (WTA 47) is er niet in geslaagd om haar achtste finale op Wimbledon te winnen. Daria Kasatkina (WTA 14) bleek te sterk voor onze landgenote, die wel met opgeheven hoofd naar huis kan vertrekken. De wedstrijd werd beslist in drie sets: het werd 6-7 (6-8), 6-3 en 6-2 in het voordeel van de Russische.

svar

Twee weken geleden moest Alison Van Uytvanck het nog nipt afleggen tegen de Russische Kasatkina tijdens het toernooi in Eastbourne. Onze 24-jarige landgenote was daar niet door geïntimideerd en begon sterk aan de eerste set op Court 18, waarin ze al snel een kleine voorsprong uitbouwde. Kasatkina wiste die echter uit, waarna het 4-4 werd. De twee bleven aan elkaar gewaagd, uiteindelijk moest bij 6-6 een tiebreak soelaas brengen in de eerste set. Die tiebreak - en dus ook de set - werd uiteindelijk gewonnen door Van Uytvanck met 8-6.

In de tweede set stortte het spel van Van Uytvanck wat in. Ze begon nog degelijk, maar keek uiteindelijk al snel tegen een kleine achterstand van 2-4 aan. Die kon ze uiteindelijk niet meer goedmaken: de set eindigde in 3-6 voor Kasatkina. De derde set werd dus allesbeslissend. Voor onze landgenote kwam er helaas geen verbetering meer. In de derde set kwam Van Uytvanck er zelfs helemaal niet meer aan te pas tegen de 21-jarige Russische: het werd 6-2. Er komt zo een einde aan het mooie toernooi van Van Uytvanck, die haar beste resultaat op een Grandslamtoernooi (kwartfinale op Roland Garros 2015) nét niet evenaart. Desalniettemin: een zeer knappe prestatie van onze jonge landgenote.

"Met opgeheven hoofd"

Ondanks de nederlaag maandag in de achtste finales op Wimbledon, kijkt Alison Van Uytvanck (WTA-47) tevreden terug op het toernooi. Ze klopte titelverdedigster Garbine Muguruza (WTA-3). "Ik denk dat ik mijn spelniveau hier echt verhoogd heb", zei ze na de wedstrijd tegen de Russische Daria Kasatkina (WTA-14). "Nu moet ik doorgaan op dit elan."

Van Uytvanck won de eerste set tegen Kasatkina en brak in de tweede set bij 1-1 door de opslag van de Russin. "Ik had op 3-1 moeten komen. Ik had die kans niet mogen missen, ook al is het altijd makkelijker gezegd dan gedaan", zegt ze. Het gebeurde echter niet, en Kasatkina rook haar kans. "Daarna vond ze haar tweede adem en speelde ze erg goed." Het spel op 2-1 was het keerpunt in de match, vindt Van Uytvanck. "Daarna heeft ze bijna niets meer gemist. Ze was erg solide en retourneerde ook beter, wat mij onder druk zette. Op het einde had ze de overwinning verdiend."

Van Uytvanck kan met opgeheven hoofd terug naar huis. "Ik hoop dat ik mijn ervaringen hier kan meenemen voor de Amerikaanse tournee. Maar eerst ga ik uitrusten en genieten van de goede wedstrijden die ik heb gespeeld. Ik heb beter gespeeld dan ik dacht. Als ik de loting zag, wist ik dat de tweede ronde erg moeilijk zou zijn, tegen Muguruza. Maar ik denk dat ik mijn spelniveau hier echt heb verhoogd. Mijn coach legde sterk de nadruk op het feit dat ik agressiever moest zijn en op dat vlak heb ik een stap in de goede richting gezet. Nu moet ik doorgaan op dat elan. Ik ben wel degelijk ontgoocheld, ik had graag in de kwartfinale gestaan. Maar ik denk dat ik fier mag zijn. Ik heb een goede wedstrijd gespeeld. In het tennis is er altijd een verliezer. Maar ik ga met opgeheven hoofd naar huis." .

Meer sportnieuws