© Google Street View

Spontane staking breekt uit bij betonfabriek Ergon

Het personeel van betonfabriek Ergon heeft maandagochtend het werk neergelegd. Zo melden meerdere vakbonden. “Het overleg is spaakgelopen. Er is een lange lijst met problemen, onder meer over stof dat de werknemers inademen. Met deze staking willen we het overleg opnieuw op gang brengen”, klinkt het bij ACLVB.

Christoph Meeussen

Ergon telt volgens de bonden zo’n 350 werknemers en fabriceert in Lier betonnen balken. Volgens de vakbonden loopt het sociaal overleg helemaal fout.

“We hadden een lijst met 37 punten. Maar er waren vooral veiligheidsproblemen. De mensen moeten ijzer en beton slijpen, wat grote stofwolken geeft. De mensen moeten daar in werken en hebben schrik voor hun gezondheid”, zegt Christophe Van Audenhove (ACLVB).

Volgens hem had de directie drie maanden geleden garanties gegeven dat er werk zou worden gemaakt van de problemen. “Maar afgelopen donderdag was er een vervolgafspraak, maar er bleek nog niets te zijn gebeurd.”

“Er zijn nog heel wat andere punten”, vult Veerle Cnops aan, secretaris voor ACV. “Er zijn overtredingen van de wetten rond tijdelijke werkloosheid, problemen met overuren, de lonen van uitzendkrachten, enzovoort.”

Het personeel werd vanochtend ingelicht over de stand van zaken, waarna de staking uitbrak. “We hebben een stakingspiket geplaatst. Er zijn nog zo’n twintig mensen aan het werk. Wie wil werken, mag door”, aldus Van Audenhove nog.

Voorlopig zou het tot deze ene stakingsdag beperkt blijven, maar er is wel een verzoening aangevraagd. Daarvoor moet nog een datum worden bepaald.

Nu in het nieuws