© REUTERS

© Photo News

© AFP

1 / 3

Al meer dan de helft van Thaise voetballertjes bevrijd uit grot, reddingswerken tijdelijk stopgezet

Reddingswerkers zijn erin geslaagd om maandag opnieuw vier jongens te bevrijden uit de Thaise grot, waar al zestien dagen lang een groep voetballers en hun coach vastzitten. Zo is al meer dan de helft van de voetballertjes veilig naar buiten geloodst. De reddingswerken zijn intussen voorlopig stopgezet en zullen wellicht dinsdag opnieuw worden aangevat.

jdb

Na een korte onderbreking zijn maandag rond 11 uur lokale tijd de reddingswerkzaamheden opnieuw gestart. “De omstandigheden zijn even gunstig als gisteren. We zijn zelfs vijf uur vroeger dan voorspeld kunnen starten”, klonk het bij Narongsak Osatanakorn maandag op een persconferentie. Hij is het hoofd van de Thaise crisiscel. “De grote regenval van de afgelopen uren heeft overigens geen invloed gehad op het waterpeil in de grot.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Osatanakorn gaf zelfs duidelijkheid over de volgorde waarin de jongeren bevrijd worden. “Diegenen die er het meeste klaar voor zijn en perfect voorbereid zijn, mogen de grot als eerste verlaten.” Intussen zijn de hulpverleners erin geslaagd om nog eens vier kinderen te bevrijden uit de grot.

Daarmee zijn in totaal al acht kinderen in veiligheid gebracht. De vier overige voetballertjes en hun coach zullen wellicht nog een nacht moeten doorbrengen in de grot.

(lees verder onder de foto)

© REUTERS

Kalmeringsmiddelen

Zondag slaagden de reddingswerkers er al in om vier kinderen te bevrijden. De tussen elf en zestien jaar oude kinderen zijn “hongerig, maar in goede gezondheid”, klonk het bij Osatanakorn. “Vanochtend vroegen ze zelfs al om pad kra pao (een typisch Thais gerecht met kip, red.)”, zo vertelde hij enthousiast.

Het viertal moet eerst wel nog verdere medische tests ondergaan in een ziekenhuis in de provinciehoofdstad Chiang Rai. De jongens hebben voorlopig nog geen bezoek gekregen van hun ouders, omdat er geen fysiek contact mag zijn tussen hen. Mogelijk mogen ze elkaar straks wel zien, al zal het van achter een glazen wand zijn.

Volgens de Deense duiker Ivan Karadzic, die deel uitmaakt van het reddingsteam, hebben de jongens vlak voor hun reddende duik kalmeringsmiddelen gekregen zodat ze niet in paniek zouden geraken. “Ze waren niet helemaal verdoofd, maar reageerden niet meer zoals normaal”. De duiker voegde eraan toe dat de redders alle mogelijke rampscenario’s hadden doorgenomen zoals uitrusting die stuk gaat of in kinderen die in paniek raken. De kinderen kregen een duikuitrusting en een masker. “Zij zagen er een beetje angstig uit, maar waren niet in paniek of zo.”

Buitenlandse hulp

Het reddingsteam bestaat uit dertien buitenlandse duikers, vijf Thaise collega’s en vijf leden van de Thaise marine. Iedere jongen wordt door het circa vier kilometer lange parcours begeleid door twee duikers. Intussentijd wachten de ouders van de voetballertjes bang af. Velen van hen kamperen nu al ruim twee weken naast de grot en het was niet meteen duidelijk welke jongens al bevrijd waren.

© EPA-EFE

© AP

© REUTERS

© AFP

MEER OVER Redding Thaise voetballers

Nu in het nieuws