© REUTERS

Britse Brexit-minister David Davis neemt ontslag na ‘softe’ deal, twee andere ministers volgen

De Britse Brexit-minister David Davis heeft ontslag genomen, gevolgd door nog twee andere Brexit-ministers. Premier Theresa May bedankte Davis “hartelijk” in een brief zondagnacht en loofde hem voor zijn bijdrage aan “de meeste belangrijke wetgeving voor generaties”, maar zei het niet eens te zijn met zijn visie dat de zopas gesloten Brexit-deal zwak zou zijn. Davis op zijn beurt zei in een brief aan May dat “het nationaal belang een Brexit-minister nodig heeft die krachtig gelooft in uw benadering, en niet gewoon een aarzelende dienstplichtige”.

May bereikte pas enkele dagen geleden een overeenkomst binnen de Britse regering over de Brexit-strategie van het land. Veel Brexit-hardliners zouden het nieuwe plan beschouwen als het opgeven van een uitstap uit de Europese Unie.

Davis geldt als een felle pleitbezorger van een duidelijke breuk met Brussel. In zijn brief toont hij zich bijgevolg bijzonder kritisch voor de nieuwe strategie. Hij heeft het over een “verwatering” van een sterke overeenkomst en zegt dat het Verenigd Koninkrijk in het beste geval in een “zwakke onderhandelingspositie” zit. In het verleden dreigde hij al met ontslag als May te nauwe banden met Brussel zou nastreven.

Na het ontslag van Davis, “staatssecretaris voor het verlaten van de Europese Unie”, volgden ook Steve Baker en Suella Braverman, beiden “parlementaire onderstaatssecretarissen voor het verlaten van de Europese Unie”. De ontslagen zijn een zware klap voor Mays regering, die zich nu moet herorganiseren, maar voorstanders van de Brexit hopen dat ze May dwingen haar standpunt te herzien. Zo feliciteerde Nigel Farage de opgestapte Davis al.

Akkoord kwam er onder zware druk

May hield met haar regering vrijdag een marathonzitting van twaalf uur in Chequers, het landgoed van de Britse premier, ten noordwesten van Londen. De ministers moesten tijdens de besloten vergadering zelfs hun smartphones afgeven. ‘s Avonds zei May dat de regering een akkoord had over een nieuw Brexit-plan. Het akkoord kwam evenwel slechts onder grote druk tot stand.

Na het ontslag van Davis, Baker en Braverman moet May rekening houden met meer tegenstand vanuit de Brexit-vleugel van haar partij. Het zou gaan om een zestigtal parlementsleden. Het moeizaam verkregen Chequers-akkoord moet nog goedgekeurd worden door het parlement, wat nu wel heel moeilijk wordt.

May zei in haar brief aan Davis dat ze betreurt dat hij ontslag neemt amper acht maanden voor de vastgelegde datum waarop de Brexit voltooid moet zijn.

Nu in het nieuws