© De Lijn

Populaire Park & Ride net buiten Antwerpen krijgt 44 camera’s om veiligheid te garanderen

De Park & Ride in Melsele krijgt vanaf volgend jaar 44 camera’s om de veiligheid te garanderen. De parking is een van de populairste alternatieven om naar Antwerpen te komen met het openbaar vervoer, maar door de afgelegen locatie was er de laatste jaren veel criminaliteit. De Lijn, het Agentschap wegen en Verkeer, de politiezone Waasland-Noord en de gemeente Beveren ondertekenden hiervoor vrijdag een samenwerkingsovereenkomst.

jtp

De gemeente Beveren was al langer vragende partij voor camerabewaking op het P&R terrein. “Er waren een aantal inbraken en er werden zelfs enkele wagens gestolen”, vertelde de Beverse burgemeester Marc Van de Vijver (CD&V) eind mei nog in Gazet van Antwerpen.

De camera’s registreren de klok rond het reilen en zeilen op de volledige P+R. 36 camera’s nemen de parking voor hun rekening, 8 camera’s het bus- en tramstation. De P+R omvat 380 parkeerplaatsen voor auto’s, een stalling voor 241 fietsen en het eindpunt van de populaire tramlijn 3. Op werkdagen vertrekken daar meer dan 100 trams richting Antwerpen. Met de tram ben je vanuit de Beverse deelgemeente op een kwartier in het centrum van Antwerpen.

“We willen zoveel mogelijk mensen verleiden om gebruik te maken van de P+R Melsele. Vlaanderen investeert nu 125.000 euro in de gemoedsrust van de pendelaars. Dankzij de camerabewaking kan iedereen met een gerust hart de auto of fiets achterlaten en de tram nemen. Je kan op de P+R Melsele snel en comfortabel overstappen om slim naar Antwerpen te gaan. Terwijl je weg bent, houden de camera’s de klok rond een oogje op je twee- of vierwieler”, aldus Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

© De Lijn

Buiten bereik van vandalen

Om de camera’s buiten het bereik van vandalen te houden, hangen ze aan palen hoog boven de grond. Dankzij de full HD beeldkwaliteit is gezichtsherkenning vanop afstand mogelijk. De politiezone Waasland-Noord houdt de beelden in de gaten en treedt op wanneer dat nodig is. De beelden worden opgeslagen volgens de wettelijke termijn.

De Lijn zorgt voor de aanbesteding en installatie. De vervoermaatschappij investeert zelf 25 000 euro in camera’s voor de tram- en busterminus, de fietsenstalling en haar dienstgebouw. AWV (Administratie Wegen en Verkeer) legt 100.000 euro op tafel voor de bewaking van de parking. De gemeente Beveren brengt de vergunningen en de nodige signalisatie in orde. De camera’s worden midden 2019 geïnstalleerd.

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio