Gevreesde zware avondspits is op gang gekomen: nu al 140 kilometer file

Na een uitzonderlijk rustige ochtendspits tekent zich ondertussen af wat iedereen verwachtte: de filebarometer stijgt snel. Ook de Antwerpse Ring kleurt, net als heel het land trouwens, al helemaal rood. Rond 14u stond er al 140 kilometer file op de teller.

dvd, mtm

Het is mooi weer, de vakantie-uittocht trekt zich op gang, het bouwverlof begint, in Zuid-Nederland beginnen ze aan hun verlof én de Rode Duivels hebben een afspraak met de geschiedenis: dat het vandaag druk zou worden op de weg, stond in de sterren geschreven.

Nochtans begon deze vrijdag kalm op de weg. Maar Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum had het op Twitter bij het juiste eind: het was slechts stilte voor de storm.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de Vlaamse snelwegen staat iets na 13u al zo’n 110 kilometer file, en de trend is (snel) stijgend. In Antwerpen is het bovendien aanschuiven op en rond de ring, ook ten gevolge van een aantal ongevallen.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Op de koop toe zijn er in de vroege namiddag twee zware ongevallen gebeurd: één op de E19 richting Antwerpen ter hoogte van Kleine Bareel, en één op de E34 in Oelegem, ook richting Antwerpen. “Op de E19 moet het verkeer over de pechstrook, waardoor het nu al een uur aanschuiven is. Gezien de vele Nederlanders die via die route op vakantie vertrekken, is dat echt zeer nefast voor de filebarometer”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.

Op de E34 in Oelegem zijn twee rijstroken versperd. Daar zijn een vrachtwagen en drie auto’s op elkaar ingereden. De vrachtwagen staat in de schaar. Er zouden ook gewonden gevallen zijn. De weg is er ondertussen vrijgemaakt.

Ook op de Antwerpse ring gebeurden al verschillende ongevallen: rond 15.00u waren er zowel richting Gent als richting Nederland twee rijstroken versperd ten gevolge van ongevallen met blikschade.

Mobiliteitsorganisatie VAB had eerder al gewaarschuwd voor een drukke avondspits, niet alleen in België maar ook in de rest van europa.

Duitsland

In Duitsland start de vakantie in Berlijn, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg-Voor-Pommeren, Sleeswijk Holstein. Wie vanuit België door het noorden van Duitsland moet, moet daar rekening mee houden. Vooral de snelwegen rond Berlijn en Hamburg zullen de grootste knelpunten worden.

Knelpunten:

A1 Osnabrück - Bremen – Hamburg: hier wordt ook gewerkt in beide richtingen bij Osnabrück.

A3 Keulen - Frankfurt – Neurenberg: werken tussen Wüzrburg en Neurenberg tot 23 augustus.

A5 Heidelberg - Karlsruhe – Basel: knelpunten bij Karlsruhe, Heidelberg en Weil am Rhein.

A7 Flensburg - Hamburg: knelpunt bij Hamburg.

A7 Würzburg - Ulm – Füssen: knelpunten tussen Kempten en Füssen.

A8 Karlsruhe - Stuttgart - München - Salzburg.

A9 Neurenberg - München.

A61 Mönchengladbach - Koblenz.

A99 ringweg München.

Frankrijk

Hoewel de zomervakantie hier ook begint en de eerste Fransen zich opmaken om te vertrekken, zijn het vooral de Belgen en de Zuid-Nederlanders die door Frankrijk rijden op weg naar het zuiden of naar Spanje. De echte vakantie-uittocht begint hier pas volgend weekend met de Nationale Feestdag van 14 juli. Opgelet: dit weekend start de Tour de France, die in de regio rond de Vendée in West-Frankrijk hinder kan veroorzaken op lokale wegen.

Knelpunten:

A7 Lyon – Orange : van 7 tot 17 uur tussen Vienne en Orange.

A6 Parijs – Lyon : van 9 tot 12 uur ter hoogte van Villefranche.

A9 Montpellier – Perpignan : van 9 tot 16 uur.

A10 Parijs-Bordeaux: van 9 tot 15 uur bij Orléans, Poitiers, Niort en Bordeaux.

Oostenrijk

In Oostenrijk verwacht de VAB zaterdag druk verkeer richting zuiden. De grootste knelpunten zijn de grensovergangen met Duitsland. Het grootste knelpunt in Oostenrijk de voorbije jaren is de B179 Fernpassstrasse bij de grenstunnel in Füssen en de Lermoosertunnel. Daarnaast is ook de A10 Salzburg – Villach een knooppunt en dan vooral bij de Katschberg- en de Tauerntunnel.

Drukke grensovergangen:

Vanuit Duitsland: grenstunnel bij Füssen (B179).

Vanuit Duitsland: bij Kufstein (A12).

Richting Italië: Brenner Autobahn (A13).

Richting Slovenië: Karawankentunnel (A11 Villach – Ljubljana).

Zwitserland

In Zwitserland begint de vakantie in meerdere grote kantons. Vooral zaterdag zal het daardoor zeer druk zijn aan de Gotthardtunnel. Wachttijden zouden hier kunnen oplopen tot drie uur. In de Gotthardtunnel wordt het verkeer met verkeerslichten geregeld om te voorkomen dat er files in de tunnel ontstaan.

Knelpunten:

A1 Bern – Zürich – Winterthur.

A2 Bazel – Luzern – Gotthard – Chiasso.

A13 St. Margrethen – Sargans – Bellinzona (bij de San Bernardinotunnel).

De beste vertrektijden voor wie naar het buitenland rijdt zijn volgens VAB voor 11 uur of na 21 uur op vrijdag, vanaf 11 uur op zaterdag. Wie zondag vertrekt, rijdt filevrij. Naar de Belgische kust vertrek je best pas na 21 op vrijdag en op zaterdag tussen 6 en 8 uur of na 14 uur.

Verkeer Antwerpen: actuele verkeersinformatie, werfinfo en meer nieuws over mobiliteit

Meer nieuws