© Jimmy Kets

DISCUSSIE. Vindt u het terecht dat grote partijen ook meer overheidsgeld krijgen?

N-VA is al jaren met ruime voorsprong de grootste partij van Vlaanderen en dat vertaalt zich ook in hun financiële situatie. De vzw N-VA boekte in 2017 maar liefst 4,7 miljoen euro winst. Dat hebben de Vlaams-nationalisten deels te danken aan de riante overheidsdotatie die ze ontvangen en dat steekt de ogen uit bij de andere partijen.

joro

In België krijgen politie partijen een dotatie van de overheid. Het bedrag is afhankelijk van hun politieke sterkte. Aangezien N-VA veruit de grootste partij van Vlaanderen is, krijgt de partij van Bart De Wever ook het meeste belastinggeld toegeschoven. De partijen die vertegenwoordigd zijn in het parlement krijgen samen zo’n 70 miljoen euro per jaar aan financiering. N-VA kreeg in 2016 met ongeveer 13,5 miljoen euro een ruim deel van de koek. CD&V moest het als tweede partij stellen met ‘maar’ 8,3 miljoen euro. De kleinste Vlaamse fractie in het parlement, Vlaams Belang, moet het proberen te rooien met 2,5 miljoen euro aan belastinggeld.

Bij andere partijen leeft er een beetje wrevel over de ruime oorlogskas waarover N-VA beschikt. Bij CD&V klinkt daarom de roep om de dotaties af te toppen voor partijen die meer dan 25% halen. Maar dat vinden ze bij N-VA, die als enige meer scoort dan die grens, te doorzichtig.

LEES OOK: (+) N-VA zit op een berg geld, CD&V krijgt erfenis van 600.000 euro

Vindt u het terecht dat grote partijen meer overheidsdotatie krijgen, of moet het belastingsgeld eerlijker verdeeld worden over alle partijen?

Nu in het nieuws