© BELGAIMAGE

Criminaliteit daalt maar onlinefraude neemt toe

Er waren vorig jaar minder woninginbraken en ook minder aangiftes van extremisme en radicalisering. Daar­tegenover staat dat de onlinefraude met bijna zes procent toenam.

Met 860.604 geregistreerde misdaden zet de dalende trend van de criminaliteitscijfers zich door. Ter vergelijking: vier jaar geleden schurkten die cijfers nog tegen het miljoen aangiftes aan. Dat bericht Het Laatste Nieuws, op basis van de nieuwe criminaliteitscijfers van de lokale en federale politie.

De statistieken tonen een forse daling van het aantal woninginbraken. In vergelijking met vorig jaar zijn die met 6,6 procent gedaald, tot 52.816 delicten.

Ook een opvallend cijfer is het aantal geregistreerde feiten van terrorisme, extremisme en radicalisering. Na een piek in 2016 (781 aangiftes) is ook dat cijfer gedaald tot 489 geregistreerde feiten. Het gaat vooral om deelname aan terroristische groeperingen, maar ook om het verspreiden van haatpropaganda.

Het aantal geregistreerde criminele feiten via ICT steeg dan weer van 43.800 in 2016 naar 44.165 vorig jaar. Onlinefraude nam met bijna zes procent toe, en bijna vier keer zoveel mensen klopten bij de politie aan omdat er intieme beelden van hen circuleerden.

We komen minder buiten

Volgens woordvoerster van de federale politie Sarah Frederickx kan de daling van de criminaliteit op straat kan meerdere redenen hebben. Ze verwijst onder meer naar het toegenomen aantal camera’s op straat en de verhoogde waakzaamheid van het publiek.

‘Maar ook jongeren die hun leven meer online organiseren en daardoor minder buiten komen, zou een mogelijkheid kunnen zijn waardoor er minder feiten gepleegd worden’, stelt Frederickx bij VRT. ‘We organiseren als maatschappij ons leven steeds meer online en die evolutie zien we terug in de criminaliteitscijfers.’

Nu in het nieuws