© BELGA

Minister Reynders gaat vanavond als enige Belgische verantwoordelijke in tribune zitten

Minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders brengt vrijdagvoormiddag een bezoek aan Georgië. ’s Avonds gaat hij naar de Russische stad Kazan, waar hij de wedstrijd van België tegen Brazilië zal bijwonen in de kwartfinales van het wereldkampioenschap voetbal.

© BELGA

De buitenlandminister zal de enige Belgische verantwoordelijke zijn die vrijdagavond in de tribunes van de Kazan Arena zal zetelen om de Rode Duivels te steunen.

Ook al kijkt Reynders ernaar uit om de voetbalwedstrijd in Kazan bij te wonen, hij benadrukt ook dat dergelijke verplaatsingen hem in staat stellen om diplomatieke contacten in de buurlanden te leggen en regionale problematieken aan te snijden. Zoals dat het geval is in Georgië.

Vooraleer naar Rusland af te zakken, ontmoet de minister in de voormiddag in de Georgische hoofdstad Tbilissi namelijk zijn ambtgenoot David Zalkaliani en premier Mamouka Bakhtadze. Reynders kwam donderdag om 23.30 uur aan in Georgië.

Bakhtadze, ex-CEO van de Georgische spoorwegen, leidt de regering van de kleine Kaukasusrepubliek sinds het ontslag van de onpopulaire Guiorgui Kvirikachvili op 13 juni. Bij zijn aantreden beloofde hij het werk voort te zetten om Georgië toe te laten treden tot de Europese Unie en de NAVO. Het is wellicht een van de onderwerpen die hij vrijdag zal aansnijden met Reynders.

De situatie in de afvallige, pro-Russische gebieden Abchazië en Zuid-Ossetië staat waarschijnlijk ook op de agenda. Na de blitzkrieg waarbij Rusland tegenover Georgië stond in 2008, erkende Moskou de onafhankelijkheid van de twee enclaves. Het installeerde er ook militaire basissen waar duizenden soldaten gelegerd zijn. Tbilissi spreekt van een “bezetting” van een deel van zijn grondgebied.

Vastgoed

Jobs in de regio