© Jan Van der Perre

Gedetineerden weigerden terug naar cel te gaan in Antwerpen: “Het is echt niet meer menselijk”

In de gevangenis van Antwerpen hebben 37 gedetineerden een tijd geweigerd om weer naar hun cel te gaan na de wandeling donderdagmorgen. Intussen zit iedereen terug binnen, meldt Olivier Michiels van het Gevangeniswezen.

jtp, sare

De gedetineerden mochten donderdagmorgen een wandeling maken, maar toen ze rond 11.15 uur terug naar hun cel moesten, weigerden 37 van hen naar binnen te gaan. Aanleiding is de cipiersstaking, die al meer dan twee weken aansleept.

Volgens een gedetineerde uit de Begijnenstraat zit er een groep van ongeveer veertig gedetineerden op de wandelplaats. Zij weigeren al sinds de voormiddag naar binnen te gaan. Volgens verschillende bronnen in de gevangenis verloopt dat protest voorlopig rustig. Ook elders in de gevangenis ontstaan protesten, verschillende gedetineerden hebben hun advocaten gevraagd de staat in gebreke te stellen. “Er zijn er ook vijftig of zestig die in hongerstaking zijn gegaan”, zegt de gedetineerde via de telefoon.

“Het is hier sowieso niet leuk maar nu is het echt niet menselijk meer”, gaat hij verder. “We kunnen amper douchen en lopen al weken met dezelfde kleren rond, het stinkt hier enorm.”

DOEN! in Antwerpen

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio