© rl

18 maanden extra voor gevangene die vier cipiers in elkaar sloeg

Een 35-jarige Nigeriaanse gevangene moet achttien maanden extra in de gevangenis van Hasselt doorbrengen, omdat hij daar twee jaar geleden vier cipiers in elkaar sloeg.

doro

De man, die volgens zijn advocate jarenlang een kindsoldaat was in zijn thuisland, werd in 2014 al door de correctionele rechtbank van Turnhout veroordeeld tot een gevangenisstraf van een jaar en een boete van 600 euro. Zelf ontkende hij tijdens de zitting dat hij kindsoldaat is geweest.

Op 22 juli 2016 werd in de Hasseltse gevangenis code rood afgekondigd nadat de Nigeriaan met een thermoskan op het hoofd van een cipier sloeg omdat hij zijn medicatie niet kreeg. Ook drie andere cipiers deelden in de klappen vooraleer de Nigeriaan in zijn cel door een dozijn bewakers overmeesterd kon worden.

“Na twintig minuten stampen, slaan en bijten kon de man eindelijk geboeid worden”, aldus advocate Sophia Lycops, die de cipiers van de gevangenis vertegenwoordigde tijdens de behandeling van de zaak voor de Hasseltse strafrechter op 14 juni jongstleden. Tijdens die zitting waren ook enkele extra agenten van het veiligheidskorps opgetrommeld om alles in goede banen te leiden.

“Hij wilde ‘s morgens bellen, maar had geen belwaarde en klopte dan maar op het toestel. Wat later stond hij neus aan neus met een cipier. Om 15.20 uur was hij afvoerbuizen in elkaar aan het kloppen en werd hem gevraagd daarmee te stoppen. Om 20.20 uur deden de feiten zich uiteindelijk voor. Twee slachtoffers waren tot het eind van de zomer werkonbekwaam. Eén vrouw haar ringvinger werd volledig omgeplooid, zij kon acht maanden niet gaan werken”, aldus de advocate van cipiers.

Aan twee cipiers moet hij in totaal al een schadevergoeding betalen van respectievelijk 1.785 euro en 1.500 euro. Een deskundige moet drie van de vier cipiers die zich burgerlijke partij stelden onderzoeken, om zo de exacte schade te bepalen.

Op 8 november wordt de zaak heropend.