© BELGA

Makkie: Elise Mertens stoomt in twee korte sets door naar derde ronde op Wimbledon

Elise Mertens (WTA 15) heeft zich donderdag geplaatst voor de derde ronde van Wimbledon. De Limburgse klopte in de tweede ronde de Amerikaanse Sachia Vickery (WTA 83) in twee sets: 6-1 en 6-3. De partij duurde 56 minuten.

Mertens neemt het in de derde ronde op tegen Dominika Cibulkova (WTA 33). De Slovaakse klopte in de tweede ronde de Britse Johanna Konta (WTA 24) in twee sets (6-3 en 6-4) en een uur en negentien minuten.

Het is voor onze landgenote haar tweede deelname op het Londense gras in het enkelspel. Vorig jaar sneuvelde Mertens in de openingsronde tegen Venus Williams, die nadien de finale bereikte.

"Voel me beter en beter op gras"

"Ik zat er helemaal in en heb volgens mij een heel goed spelniveau gehaald", aldus Mertens. Ze staat voor het eerst in haar carrière in de derde ronde op Wimbledon. "Op gras moet je agressief zijn, anders verlies je. En dat heb ik zeker gedaan. Ik ben goed begonnen en heb vooral in haar forehand gespeeld, omdat ik wist dat die zwakker was."

Mertens schitterde tot op heden vooral op gravel en hardcourt, nog niet op gras. Maar ze begint er zich stilaan thuis op te voelen. "Het is mijn vierde grastoernooi dit jaar en ik heb de indruk dat het beter en beter gaat. Ik voel me alleszins meer op mijn gemak. Ik ben wel twee keer gevallen, maar dat is omdat ik ervan hou om te sliden om alle ballen terug te halen."

Zaterdag speelt Mertens (WTA 15) in de derde ronde tegen de Slovaakse Dominika Cibulkova (WTA 33). Die klopte thuisspeelster Johanna Konta (WTA 24). "Konta of Cibulkova, dat is gelijk voor mij. Ze zijn heel ervaren, ook al spelen ze anders. Tegen Cibulkova moet je goed serveren, de tweede bal aanvallen, en proberen meer naar het net te komen. Op dat laatste vlak kan ik nog verbeteren."

Tweede ronde dubbel

Met haar Nederlandse partner Demi Schuurs heeft Elise Mertens donderdag op het gras van Wimbledon een ticket bemachtigd voor de tweede ronde in het damesdubbelspel.

Als achtste reekshoofd nam het Belgisch-Nederlandse duo in de eerste ronde de maat van de Roemeense Sorana Cirstea en de Spaanse Sara Sorribes Tormo. Dat gebeurde in twee sets na anderhalf uur spelen. Op het scorebord stond 7-5 en 6-4.In de tweede ronde nemen Mertens (WTA 26 in het dubbelspel) en Schuurs (WTA 16 in het dubbelspel) op tegen de Russinnen Ekaterina Makarova (WTA 1 in het dubbelspel) en Vera Zvonareva (WTA 132 in het dubbelspel). In 2017 raakten Mertens en Schuurs in de derde ronde van de 'Championships'.

Eerder op de dag had Mertens (WTA 15) zich al gekwalificeerd voor de derde ronde in het enkelspel. Zij haalde het van de 23-jarige Amerikaanse Sachia Vickery (WTA 83), in nauwelijks 54 minuten met 6-1 en 6-3.

De Belgische nummer 1 moet voor een plaats in de achtste finales partij geven aan de Slovaakse Dominika Cibulkova (WTA 33). Die wipte met 6-3 en 6-4 de Britse Johanna Konta (WTA 24). Vorig jaar was die nog halve finaliste.

Meer sportnieuws