VIDEO. Vandaag code rood in vijf Antwerpse natuurgebieden: “Extreem droog en brandgevaarlijk”

Print

Onze correspondente ging zondagmiddag de temperatuur meten op de Kalmthoutse heide Video: Margo Tilborghs

Sinds zondagochtend geldt code rood of ‘extreem hoog gevaar’ voor brand in de natuurgebieden in de Antwerpse Kempen en de provincie Limburg. Dat heeft het Agentschap Natuur en Bos beslist na overleg met de brandweerdiensten. Onze correspondente ging in bovenstaande bij wandelaars, een boswachter en brandweercommandant poolshoogte nemen op de Kalmthoutse Heide.

Zaterdag, toen nog code oranje of hoog gevaar van kracht was, was al op het nippertje. Door de heel droge toestand van de vegetatie wordt het brandgevaar nu opgeschaald. “Na overleg met de brandweer zijn we overgegaan naar code rood”, aldus woordvoerster Griet Buysse. Er geldt nu een verhoogde waakzaamheid, met meer patrouilles en controles door de brandweer en het agentschap. De brandtorens blijven bemand. “Er is continue bewaking.”

“Het is extreem droog en brandgevaarlijk in de natuurgebieden. Om veiligheidsredenen wordt de toegang tot het gebied afgeraden”, laat het Agentschap Natuur en Bos verstaan. Een verbod voor de gebieden geldt er niet.

Ook de Dienst Noodplanning van de provincie Antwerpen wijst er op dat de toegang tot de natuurgebieden afgeraden wordt. Wie er toch gaat wandelen, moet het rook- en vuurverbod respecteren. “Laat kinderen niet zonder toezicht.”

Vijf Antwerpse natuurgebieden

Het gaat om vijf natuurgebieden in Antwerpen die u hieronder op de kaart kan bekijken: de Kalmthoutse Heide, Eksterheide (Beerse), De Merode (Herselt), Most-Keiheuvel (Balen) en Tielenheide (Turnhout). Klik hier voor meer info.

MEEST RECENT