Jinnih Beels ontmoet Parijse burgemeester Hidalgo

Jinnih Beels, Antwerps sp.a-lijsttrekster, was vrijdagavond aanwezig op een Europees congres van de sociaaldemocraten over duurzaamheid en smart city. Daar had ze even tijd voor een gesprek met de Parijse burgemeester Anne Hidalgo (PS). “Zij zegt dat ik op haar steun kan rekenen”, zegt Beels.

svw

Dat de sociaaldemocraten verzamelen in Parijs om het over duurzaamheid te hebben, is niet zo verrassend. De socialistische burgemeester Hidalgo is volop bezig met de Franse hoofdstad properder en gezonder te maken. Zo zal vanaf 2020 geen enkele dieselwagen Parijs nog in mogen. Aan de rand van de stad komt een volledig nieuw bos met een miljoen bomen. Recent ontvouwde Hidalgo nog haar plan om het openbaar vervoer in Parijs gratis te maken. Daarnaast zet ze volop in op het weren van wagens in de stad en het fietsen te promoten.

Hoewel Beels geen lid is van sp.a werd ze als Antwerps lijsttrekster van deze partij uitgenodigd op dit congres. Daar had ze een kort gesprek met Hidalgo.

“Zij wenste mij zeer veel succes toe met de verkiezingen in Antwerpen”, zegt Beels. “Hidalgo zei dat ik altijd op haar steun kon rekenen. Zij is een zeer vriendelijke vrouw.”

Beels moest op het congres een reflectie geven op het debat over duurzaamheid. Ook in de Franse hoofdstad was de Antwerpse politiek niet ver af.

“Antwerpen wordt al bijna zes jaar bestuurd door een rechtse partij”, informeert Beels het publiek. “De gevolgen zijn duidelijk. Het verkeer staat stil in de files, de armoede groeit en de solidariteit verdampt. Als ik op dit congres al die fantastische initiatieven hoor, dan besef ik dat we met Antwerpen echt wel de trein aan het missen zijn.”

Volgens Beels staat duurzaamheid echter niet op zichzelf.

“Als we met Antwerpen een duurzame stad willen worden, dan moeten we ook een meer sociale stad zijn”, zegt Beels. “Het moeten altijd eerst om de mensen gaan. Duurzaamheid mag geen luxeproduct zijn. Elektrische wagens, elektrische fietsen, passiefwoningen, lokaal en gezond voedsel, en zuivere lucht mogen niet alleen beschikbaar zijn voor zij die het zich kunnen permitteren. Duurzaamheid moet voor de meerderheid zijn en niet slechts voor enkelen. Daarom gaat het hand in hand met een sociaal beleid.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio