Elf verdachten vrijgelaten uit Mechelse gevangenis “wegens mensonwaardige omstandigheden”

Elf verdachten die in voorhechtenis zaten zijn vrijgelaten uit de gevangenis van Mechelen “wegens mensonwaardige omstandigheden”. Dat heeft de raadkamer in Mechelen beslist. In de Mechelse gevangenis is er ernstige overbevolking. Het parket tekent beroep aan. Acht blijven in de cel, drie mogen naar huis.

tdk,tg

Vrijdagochtend moesten elf verdachten voor de Mechelse raadkamer verschijnen met het oog op een verlenging van hun aanhouding.

Maar de voorzitter van de raadkamer oordeelde dat ze niet terug naar de gevangenis moesten. Dat heeft niets te maken met de feiten waarvoor ze opgepakt werden, wel met de leefomstandigheden in de Mechelse gevangenis. Die is overbevolkt en de leefomstandigheden zijn ondermaats.

Voor drie verdachten werd sowieso geen verlenging gevraagd. Zij mogen dus naar huis. Acht anderen die van de voorzitter van de raadkamer niet aangehouden moesten blijven, zitten voorlopig wel nog in de cel.

“Het parket tekent inderdaad beroep aan tegen hun vrijlating. Dat betekent dat de betrokkenen aangehouden blijven in afwachting van een beslissing van de kamer van inbeschuldigingstelling in Antwerpen. Die moet binnen de vijftien dagen uitspraak doen”, bevestigt parketwoordvoerder Peter Peereboom aan Nieuwsblad.be.

Momenteel verblijven er 113 gedetineerden in de gevangenis van Mechelen, terwijl de capaciteit 84 bedraagt.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio