© Patrick De Roo

N-VA en Open Vld juichen veroordeling van Antwerps vakbondsleider toe: “Ook vakbondslui dienen zich aan de wet de houden”

Dat de correctionele rechtbank van Antwerpen een ABVV-voorzitter schuldig heeft verklaard aan het belemmeren van het verkeer tijdens een vakbondsactie, is volgens N-VA “terecht”. De partij “begrijpt en ondersteunt” de beslissing van de Antwerpse rechtbank.

© Photo News

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt eenvoudig schuldig verklaard voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie. Vakbondsafgevaardigde Tom D. werd vrijgesproken. Verlaeckt gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Vakbond ABVV spreekt van een “regelrechte kaakslag” en meent dat deze veroordeling van actie voeren in ons land een misdrijf maakt.

LEES OOK: Antwerps ABVV-voorzitter die verkeer tegenhield, gaat in beroep tegen veroordeling: “Regelrechte kaakslag”

Daar is regeringspartij N-VA het alvast niet mee eens. “Ook vakbondslui dienen zich aan de wet te houden en naast het stakingsrecht bestaan er ook tal van andere grondrechten voor de burger. Ook die moeten gerespecteerd worden. De vakbond heeft nu eenmaal niet het recht zich boven de wet te stellen”, zegt N-VA-Kamerlid Wim Van der Donckt.

© ISOPIX

Open Vld-Kamerlid Egbert Lachaert denkt er net zo over. Hij noemt de veroordeling “een belangrijk precedent”. “Wie in de toekomst schade lijdt door onaanvaardbare blokkades, kan die ook verhalen bij de boosdoeners”. Volgens Lachaert is de uitspraak ook een nieuw bewijs dat er nood is aan “betere afspraken bij stakingen”.

“Stakingsrecht wordt uitgehold”

Antwerps sp.a-voorzitter Tom Meeuws is het daar duidelijk niet mee eens. “Pikzwarte dag in Antwerpen”, schrijft hij op Facebook. “Vakbond veroordeeld voor organisatie van een filterblokkade. Iedereen die actie voert en ‘het verkeer kwaadwillig belemmert’ kan in de toekomst worden veroordeeld. Ik kan niet wachten op de uitspraak in beroep. Het stakingsrecht en het actierecht voor alle verenigingen probeert men op schandelijke wijze uit te hollen.

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio