© bfs

Femke (18) een jaar na ongeval:“Ballet zal er niet meer in zitten”

Een jaar geleden werd Femke Schutyser van de weg gemaaid door een dronken bestuurder, toen ze met de fiets op weg was naar huis. De studente zweefde twee weken lang tussen leven en dood. Nu doet ze samen met haar ouders een oproep om niet te drinken als je rijdt.

Bert Foubert

Wat op 1 juli van vorig jaar de start had moeten betekenen van een zorgeloze zomervakantie, werd voor Femke Schutyser (18) uit Sint-Niklaas plots een strijd op leven en dood. De jonge studente aan het Sint-Jozef-Klein-Seminarie was samen met een vriend al fietsend op terugweg van de Openluchtfuif, toen ze in de Bellestraat, vlak bij het huis van haar ouders, werd aangereden door een zwalpende en straaldronken bestuurder.

“De man reed met zijn auto over het fietspad en raakte mij”, doet Femke haar verhaal. “Mijn vriend bleef als bij wonder ongedeerd. Ik kwam tientallen meters verder neer op de straat. Ik probeerde recht te staan, maar dat lukte niet. Ik raakte zwaargewond, had een hersenletsel en een gebroken nekwervel. Vanaf toen was het voor iedereen bang afwachten.”

Laatste reddingspoging

Zes dagen later werd de situatie van Femke plots slechter. Ze kreeg een hartfalen en moest tot twee keer toe gereanimeerd worden. “De dokters probeerden me met man en macht te stabiliseren, maar dat lukte nauwelijks. In de namiddag kreeg ik in het bijzijn van mijn naaste familie de ziekenzalving.”

“’s Avonds kwam er een team chirurgen van het UZ Leuven om nog een laatste reddingspoging te ondernemen met een gespecialiseerd toestel. De operatie lukte en ik werd in een diepe coma gebracht. Tien dagen later werd ik geleidelijk aan wakker en kon ik opnieuw zelfstandig ademen. Ik ben alle hulpverleners enorm dankbaar”, zegt Femke nog.

In de dagen, weken en maanden die volgden, moest Femke opnieuw leren praten, slikken, eten, zitten en stappen. “Ik werd overgebracht naar het revalidatiecentrum van het UZ Gent, waar ik allerlei oefeningen kreeg”, vertelt ze. “Halverwege september van vorig jaar mocht ik uiteindelijk het ziekenhuis verlaten. Nu volg ik in Sint-Niklaas nog altijd kinesitherapie. Ik ben al veel sterker geworden en kan me steeds beter concentreren.”

Gevolgen

Toch blijven de gevolgen van het ongeval tot op vandaag het dagelijkse leven van Femke bepalen. “Ik kreeg op school een aangepast lessenpakket, maar studeren blijft traag gaan. Als ik lange tijd over een cursus gebogen zit, is de pijn in mijn nek niet uit te houden. Zo is het moeilijk om een examenplanning te maken.”

“Tot voor mijn ongeval deed ik ook aan ballet bij de Stichting Klassieke Dans in Sint-Niklaas”, geeft de jongedame nog mee. “Ik heb geprobeerd om opnieuw lessen te volgen, maar dat bleek veel te belastend te zijn. Bovendien zijn drie van mijn tenen verlamd. Ik zal wellicht nooit meer aan ballet kunnen doen.”

Femke en haar ouders hopen nu dat er met de vele fuiven en feestjes in het vooruitzicht extra aandacht wordt geschonken aan de gevaren van alcohol achter het stuur. “Op die manier hopen we dat zinloze aanrijdingen zoals die van Femke voorkomen kunnen worden”, zegt haar moeder.

“Door onze eigen situatie en de vele weken die we doorbrachten in het revalidatiecentrum, hebben we kunnen zien dat het leven na een ongeval nooit meer hetzelfde is als voorheen.”

© bfs

Mobiliteit en haven

MEER NIEUWS UIT HET WAASLAND

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio