© rr

DISCUSSIE. Zijn vogelhuisjes in scholen een goede manier om de slechte lucht te meten?

Het Stedelijk Onderwijs in Antwerpen gaat vanaf deze zomer de binnenluchtkwaliteit in zijn scholen meten. Ze doet dat aan de hand van speciale ‘vogelhuisjes’.

In elk van de vijftien scholen zullen drie ‘vogelhuisjes’ hangen uitgerust zijn met sensoren. Die meten onder meer fijn stof, CO2 en stikstofdioxide, maar ook chemische en stikstofdioxide, maar ook chemische stoffen afkomstig van onder meer verf, meubels, poetsmiddelen. De leerlingen kunnen ook meteen zien wanneer de luchtkwaliteit slecht is: dan verdwijnt de vogel in het huisje.

“Uit onderzoek blijkt dat ongezonde klaslucht zorgt voor gebrekkige concentratie en verminderde leerprestaties. Ik ben dus erg blij dat we met dit initiatief een verschil kunnen maken”, zegt Antwerps Onderwijsschepen en voorzitter van het Stedelijk Onderwijs, Claude Marinower (Open Vld).

Wat vindt u van dit initiatief? Zou dit ook moeten uitgerold worden voor scholen in heel Vlaanderen? Of zijn er betere manieren om de luchtkwaliteit in scholen te verbeteren?

Stuur hieronder uw reactie door, een selectie van de reacties publiceren we morgen in de krant.