© Action Images via Reuters

Bondscoach Koeman is niet onder de indruk: “Oranje had geen slecht figuur geslagen op dit WK...”

Nederlands bondscoach Ronald Koeman is na de groepsfase van het WK in Rusland tot enkele belangrijke conclusies gekomen. En hoewel Oranje er niet in slaagde om zich te plaatsen voor het WK, is hij niet onder de indruk…

“Wat ik zie bevestigt me alleen nog maar meer in de keuze die we hebben gemaakt met Oranje”, zei hij in het Algemeen Dagblad. “De manier van spelen - compact, met drie man centraal achterin en voorin snelheid om de ruimtes te benutten - is voor nu de juiste weg. Zo kun je het ontbreken van extra individuele kwaliteiten toch een heel eind compenseren.”

Volgens Koeman, die momenteel op Mallorca verblijft voor het huwelijk van zijn dochter, zijn de onderlinge verschillen tussen de landen kleiner geworden. “Iedereen kan nu een goede organisatie neerzetten en goed verdedigen. Niet 60 minuten, maar 80, 85 minuten. Als je ziet hoe Zweden met beperkte middelen de wereldkampioen aan de afgrond bracht. En hoe Iran dat deed met Portugal, dan ben ik ervan overtuigd: Oranje had geen slecht figuur geslagen op dit WK. Absoluut niet.”

Nederland slaagde er tijdens de WK-kwalificaties niet in zich voor Rusland te plaatsen. Onze noorderburen moesten in kwalificatiegroep A zowel Frankrijk als Zweden voorlaten. Het is - na het EK in 2016 - al het tweede grote toernooi op rij dat de Nederlanders aan zich voorbij moeten laten gaan.