Antwerps ABVV-voorzitter die verkeer tegenhield, gaat in beroep tegen veroordeling: “Regelrechte kaakslag”

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft Antwerps ABVV-voorzitter Bruno Verlaeckt eenvoudig schuldig verklaard voor het kwaadwillig belemmeren van het verkeer tijdens een nationale vakbondsactie. Vakbondsafgevaardigde Tom D. werd vrijgesproken. Verlaeckt gaat in beroep tegen zijn veroordeling.

vdaa, doro

Tijdens de nationale stakingsdag van 24 juni 2016 had de socialistische vakbond vijf grote blokkades opgeworpen op de toegangswegen naar de haven van Antwerpen. Er stonden lange files van vrachtwagens die wilden komen laden en lossen, maar er was geen doorkomen aan. Ook het havendorp Lillo was bijna onbereikbaar.

De actie was aangekondigd, maar er was aan de bevoegde instanties niet meegedeeld dat er wegblokkades gingen opgeworpen worden. Door de blokkades werd volgens de rechtbank een gevaarlijke verkeerssituatie gecreëerd, wat onaanvaardbaar is. De ABVV’er kon zich daarbij niet beroepen op het stakingsrecht, dat niet onbeperkt is.

Bruno Verlaeckt werd door de rechtbank schuldig bevonden aan het organiseren van de blokkades. Gelet op zijn blanco strafblad en de overschrijding van de redelijke termijn werd hij eenvoudig schuldig verklaard. Vakbondsafgevaardigde Tom D. werd vrijgesproken.

In beroep

Verlaeckt gaat in beroep tegen zijn veroordeling. Dat kondigden zijn advocaten meteen na de uitspraak aan. Voor de vakbond gaat het om een principekwestie: zijn veroordeling tast de vrijheid van staken aan.

© vdaa

De advocaten van Verlaeckt betreuren dat de rechtbank het niet hinderen van het verkeer liet primeren op het stakingsrecht. “We gaan dit aanvechten: bij het hof van beroep, het Hof van Cassatie en desnoods helemaal tot bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Dit vonnis heeft een grote precedentswaarde”, zei meester Walter Van Steenbrugge

Enkele tientallen vakbondsmilitanten kwamen - net als twee weken geleden- vrijdagmorgen aan het Vlinderpaleis samen voor het vonnis. Verlaeckt sprak de vakbondsmilitanten na het vonnis toe op de trappen van het Vlinderpaleis. De vakbondslui vrezen dat deze veroordeling een precedent schept, waardoor alle toekomstige betogingen en acties beperkt moeten blijven tot het uitdelen van flyers op de stoep en het stakingsrecht dus beknot zal worden.

LEES OOK: N-VA en Open Vld juichen veroordeling van Antwerps vakbondsleider toe: “Ook vakbondslui dienen zich aan de wet de houden”

“Regelrechte kaakslag”

De veroordeling is voor het ABVV een “regelrechte kaakslag” en maakt actie voeren in België tot een misdrijf. “Deze veroordeling komt hard aan, nu zelfs een vreedzame en incidentloze manifestatie met stakingspiketten op bepaalde toegangswegen tot de haven, zoals op 24 juni 2016, wordt beschouwd als een inbreuk op de strafwet. Dit betekent ook dat het recht om te betogen en te staken ondergeschikt wordt gemaakt aan het recht van de automobilist om zich zonder oponthoud in het verkeer te begeven”, klinkt het in een persbericht van het ABVV.

Deze uitspraak maakt voor de toekomst soortgelijke acties zo goed als onmogelijk, vermits telkens een strafrechtelijke veroordeling dreigt. “Opkomen voor gerechtvaardigde belangen van de werknemers moet blijkbaar wijken voor de absolute vrijheid van de automobilist om zich in alle omstandigheden zonder oponthoud in het verkeer te begeven”, vindt de vakbond.

Het ABVV kan het niet aanvaarden dat “het enige wapen waarover we beschikken (het recht om te staken en stakingspiketten op te trekken) ons nu ook nog wordt afgenomen en dat moedige strijders zoals onze afgevaardigden worden gecriminaliseerd.”

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio