© IMAGEGLOBE

Spoorstaking: “Alternatieve dienstregeling loopt goed”

De minimale dienstverlening op het spoor, die is ingesteld wegens de 48 urenstaking sinds donderdagavond 22 uur van de socialistische spoorbond, loopt vrijdagochtend goed. Dat meldt NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. Het is de eerste keer dat een minimale dienstverlening bij de spoormaatschappij wordt geactiveerd. Reizigers wordt wel aangeraden om vlak voor hun vertrek de routeplanner te raadplegen.

doro

Temmerman wijst erop dat het treinverkeer door de staking de hele dag ernstig verstoord zal blijven. Door de minimale dienstverlening, waarbij het werkwillige personeel wordt verdeeld over de belangrijkste lijnen, zou wel een op de drie treinen rijden. Het zijn vooral IC-lijnen die worden bediend.

De NMBS-woordvoerder benadrukt ook dat dit weekend het treinverkeer naar de kust ernstig verstoord zal zijn. “Normaal gezien proberen we, zeker bij goed weer, extra treinen in te leggen naar de kust”, zegt Temmerman. “Maar veel treinen naar de kust zullen nu niet rijden.” Hij raadt wie naar de zee afzakt daarom aan om een alternatief te zoeken.

Rijdt jouw trein op 29 en 30 juni? Bekijk het hier.

Alle seinhuizen operationeel

Alle seinhuizen van spoornetbeheerder Infrabel, van waaruit de treinen op het Belgische spoornet aangestuurd worden, zijn vrijdagochtend operationeel. “Er is dus veilig treinverkeer mogelijk”, zo meldt Infrabel.

Het is vanuit een veertigtal seinhuizen en de nationale verkeersleiding Traffic Control dat het treinverkeer in goede banen wordt geleid. Zonder voldoende bezetting op die plaatsen is veilig treinverkeer niet mogelijk.

Donderdag om 22.00 uur ging een 48 urenstaking van de socialistische vakbond ACOD Spoor van start. Voor het eerst wordt er gewerkt met een minimale dienstverlening. Onder meer de mensen in de seinhuizen moesten op voorhand aangeven of ze zouden staken of niet. Op basis daarvan werd de bezetting geregeld, maar het was toch nog even afwachten hoe het in de praktijk zou verlopen.

“Op vrijdagochtend, na de ploegenwissel, blijkt dat alle seinhuizen operationeel zijn”, stelt Infrabel vast. “Dit wil zeggen dat de infrastructuurbeheerder een veilig treinverkeer kan garanderen en momenteel ook tegemoet kan komen aan het treinaanbod dat zijn klanten, de spooroperatoren, gezien de omstandigheden, kunnen aanbieden.”

De spoornetbeheerder voegt nog toe dat hij “onmiddellijk zal optreden tegen iedereen die de sporen zou willen bezetten en/of de rust en de concentratie van het personeel in de seinhuizen dreigt te verstoren. Werkwilligen moeten ook altijd vrije toegang krijgen tot hun werkplaats.”

“Geen effect op de snelwegen”

Er is geen effect van de spoorstaking te merken op de Vlaamse snelwegen deze vrijdagochtend omstreeks 08.30 uur. Dat zegt het Vlaams Verkeerscentrum. Later in de vrijdagvoormiddag wordt wel drukker verkeer verwacht door de uittocht voor de grote vakantie. Het Verkeerscentrum geeft automobilisten de raad mee om voldoende fris water in de auto te hebben, voor het geval ze in files terechtkomen.

Om 08.30 uur stond er 90 km file op de Vlaamse snelwegen. “Dat is minder dan de 160 kilometer file die we op andere werkdagen hebben, maar de vrijdag is nu eenmaal de dag met de minst lange ochtendfiles van de week op onze wegen”, zegt Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum.