Tweede expert onderzoekt geknakte calvariekruis

Schepen Luc Hermans (CD&V) ontvangt in juli een nieuwe ­expert om het vernielde calvariekruis op de begraafplaats in de Kwakkelstraat te onderzoeken. Het monument overleefde de storm van 18 januari niet.

gvn

De brokstukken van het giet­ijzeren kruis liggen sinds de storm onder een zeildoek in een uithoek van het kerkhof. Heemkring ’t Bezemklokje dringt al vijf jaar aan op een restauratie van het cal­variekruis dat in 1868 op het kerkhof werd geplaatst en vond ook een smederij die het voor de helft van de geraamde prijs wil opknappen, maar dat kan Hermans niet overtuigen.

“We zijn een openbaar bestuur en dit kruis staat in een openbare ruimte, dus speelt ook de veiligheid een rol. Door een slechte kwaliteit van het gietijzer is het beeld van binnen uit ­gecorrodeerd en de trekstangen die binnenin het beeld moeten rechthouden, zijn onvoldoende stijf. De expert gaat na of dit te restaureren valt. Vanwege het veiligheidsaspect vinden we die tweede opinie belangrijk. Als een restauratie niet kan, overwegen we de plaatsing van een replica.”

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio