Gewapende twintiger schiet minstens vijf mensen dood op Amerikaanse krantenredactie

Een gewapende man heeft donderdag vijf mensen doodgeschoten in een “gerichte aanval” op de krantenredactie van Capital Gazette in het Amerikaanse Annapolis, Maryland, aldus politiebaas Bill Krampf. De verdachte, een blanke dertiger, kon opgepakt worden en wordt door verschillende bronnen genoemd als Jarrod Warren Ramos (38). Hij spande in 2012 een rechtszaak aan tegen de krant wegens laster, maar die zaak werd geseponeerd. Sindsdien uitte hij bedreigingen via sociale media.

De gewapende man viel donderdag rond 14.30 uur de redactie van Capital Gazette, in het Amerikaanse Annapolis, binnen. Hij opende het vuur en schoot meerdere mensen neer. Er vielen vijf doden, vier ter plaatse en één iemand overleed in het ziekenhuis, melden de autoriteiten. De slachtoffers waren allen medewerkers van de krant: redacteurs Rob Hiaasen (59), Gerald Fischman (61), Wendi Winters (65), John McNamara (56) en sales assistant Rebecca Smith (34).

Een reporter van de krant, Phil Davis, tweette tijdens de schietpartij. “Een schutter heeft meerdere mensen neergeschoten op mijn redactie, sommigen zijn dood”, schreef hij. “Hij schoot door de glazen deur en opende het vuur op meerdere werknemers. Veel meer kan ik niet zeggen en ik wil niemand doodverklaren, maar de situatie is ernstig. Er is niet akeliger dan meerdere mensen neergeschoten horen worden terwijl je onder je bureau ligt, en de schutter dan horen herladen.”

Onder bureau

De hulpdiensten waren zeer snel ter plaatse en de politie ontruimde en doorzocht het gebouw. Er waren ruim 170 mensen aanwezig op het moment van de schietpartij. Op beelden van Amerikaanse tv-zenders was te zien hoe mensen met hun handen in de lucht het gebouw uitgeleid werden.

Volgens sheriff Ron Bateman werd de verdachte opgepakt; hij werd onder een bureau gevonden. Het gaat om een blanke man van eind de dertig die geen identiteitspapieren bij zich had. Hij is intussen geïdentificeerd door verschillende politiebronnen als Jarrod Warren Ramos, al wil de politie dat nog niet officieel bevestigen.

De dader schoot met een shotgun, melden bronnen bij de politie aan CBS News. De veiligheidsdiensten vonden zijn wapen op de grond in het gebouw, net als een tas met rookbommen. De ontmijningsdienst kwam daarvoor ter plaatse, en hij zou die bommen ook gebruikt hebben tijdens de aanval.

De man wordt verhoord. Volgens politiechef Krampf gaat het om een “gerichte aanval op de krant”. Er is een huiszoeking aan de gang. De politie denkt dat de verdachte eerder contact had met een topman van de Capital Gazette, al is dat nog “voorlopige” informatie in een onderzoek dat pas begonnen is, waarschuwt een politiebron.

Rechtszaak en bedreigingen

De man die als verdachte wordt genoemd, Jarrod Ramos, werd in 2011 veroordeeld omdat hij een vroegere schoolgenote maandenlang had gestalkt via Facebook, haar bedreigde en naar haar baas mailde. Toen de Capital Gazette daarover schreef, met onder meer een opiniestuk door Eric Hartley, spande hij in 2012 een rechtszaak aan tegen de krant wegens laster. De zaak werd in 2013 geseponeerd omdat Hartley geen onwaarheden had geschreven, en die beslissing werd in beroep bevestigd in 2015.

Ramos kon daar duidelijk niet mee leven. Sinds 2012 uitte hij via een Twitterprofiel met de foto van intussen ex-redacteurs Hartley voortdurend zijn ongenoegen. Hij sprak dreigende taal tegenover de krant en haar medewerkers, voornamelijk Hartley, en tegenover verschillende advocaten en rechters. Politiechef Krampf heeft bevestigd dat bedreigingen tegenover de krant werden geuit via sociale media.

© Reuters

Nu in het nieuws