Tot 18 maanden met uitstel voor misbruik van vertrouwen

De correctionele rechtbank van Mechelen heeft donderdag twee mannen schuldig bevonden aan misbruik van vertrouwen. Ze verkochten appartementen in Turkije maar die werden uiteindelijk nooit gebouwd. De voorschotten hielden ze voor zichzelf. De twee werden ook vervolgd voor schriftvervalsing maar werden daarvoor vrijgesproken. Een 25-tal koppels werd zo opgelicht, 23 van hen konden met de Turkse zakenpartners toch nog een overeenkomst sluiten en werden uiteindelijk toch eigenaar van een appartement in het Turkse Alanya.

De mannen werkten samen met een Turkse vennootschap voor het bouwen en verkopen van appartementen in Alanya, aan de Turkse Rivièra. De twee eerste projecten werden enkel door de Turken uitgevoerd, daarbij waren geen problemen. Bij het derde project, Dreamhomes 3, kwamen de Belgen in beeld. Het was een project waarbij twee blokken van 50 appartementen zouden worden gebouwd, het tweede blok werd uiteindelijk nooit gerealiseerd.

De Belgen zouden zonder medeweten van de Turken zijn overgegaan tot het verkopen van appartementen. Hiervoor zouden ze een verkoopsakte hebben opgesteld met logo’s van de Turkse bouwheer. Dit is valsheid in geschriften maar die aanklacht werd niet bewezen.

Daarnaast zouden ze voorschotten van Belgische kopers hebben ontvangen maar nooit doorgestort naar de Turkse bouwheer. Toen die daar achter kwam, contacteerde hij de kopers en kon, mits een opleg van 10.000 euro, met 23 van hen een nieuwe overeenkomst sluiten waardoor één appartementsblok alsnog kon worden gerealiseerd. Enkele anderen gingen niet op het aanbod in en stelden zich burgerlijke partij tegen de twee Belgen.

Een man kreeg een celstraf van 18 maanden met uitstel opgelegd, de andere moet een werkstraf van 120 uur uitvoeren. Indien hij die niet of niet correct uitvoert, moet hij 12 maanden naar de cel.

Meer nieuws uit regio Mechelen

DOEN! in Mechelen

Mobiliteit in Mechelen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio