© Jan Van der Perre

DOEN! Vijftien tips voor een gratis uitstap met het volledige gezin dit weekend

Het wordt schitterend weer, de zomervakantie is gestart, voldoende redenen om er dit weekend met het volledige gezin op uit te trekken. Wij geven alvast 15 tips voor een gratis uitstap. Wat dacht je bijvoorbeeld van springkastelen in alle maten en vormen in het Nachtegalenpark, een avonturendorp in Lier of zoektocht in de Hobokense Polder. Veel plezier!

id

1 ZA 30/06 Springen in Nachtegalenpark

www.summerbounce.be

Achttien jaar of ouder, maar nog steeds een beetje kind? Dan kan je vandaag loos gaan op springkastelen in het Nachtegalenpark. Naast een gigantisch ballenbad, biedt SummerBounce springkastelen in alle maten en vormen. Met een oppervlakte van meer dan 1.000m² ligt ook ’s werelds grootste springkussen er verankerd. Deejays en foodtrucks peppen je energiepeil op.

2 ZA 30/06 Festival voor kinderen

www.turnhoutspeelt.be

Festivals zijn er niet alleen voor volwassenen. In Turnhout vieren kinderen met Binkies vandaag hun eigen feestje. In het Raadsherenpark kan je je tussen 13u en 18u vergapen aan circusshows of dieren aaien op de kinderboerderij. Nog van de partij: een grimestand, springkastelen, gocarts, trampolines en kajaks. Met groot terras.

Het straatmuziekfestival Toeten en Blazen is aan zijn tiende editie toe. Een bont allegaartje van straatfanfares marcheert zondag 1 juli tussen 14u en 18u over de straten en pleinen van de Lierse binnenstad. Er wordt onder meer halt gehouden aan het Zimmerplein, Felix Timmermansplein en het Schapenkoppenplein

© Concentra

3 ZO 01/07 - ZO 30/09 Zoektocht Hobokense Polder

www.hobokensepolder.be

De natuurwerking in de Hobokense Polder bestaat veertig jaar. Om dat te vieren werd een speciale fiets- en een wandelzoektocht uitgestippeld. Over een parcours van 20 km fiets je langs onder meer de Hollebeekvallei, Fort 8 en het Schoonselhof. Met de wandeltocht van 5 km verken je de Hobokense Polder. Op de website kan je de routes downloaden in gpx-formaat.

4 ZO 01/07 Parkendag in Mechelen

www.mechelen.be

Mechelen telt intussen meer dan 38 park- en groengebieden. Op Parkendag komen ze zondag tussen 14u en 18u stuk voor stuk verrassend uit de hoek. In het Tivolipark bijvoorbeeld wijdt een herborist je in middeleeuwse kruiden in. In het Caputsteenpark kunnen peuters zich uitleven in een prikkeltuinparcours. Wie wil kubben of petanquen, rept zich naar de Karmelietentuin.

5 ZO 01/07 Koopzondag

www.antwerpen.be

Shoppers slaan zondag een dubbele slag: winkels blijven open én de zomersolden zijn begonnen! In Antwerpen wordt koopzondag traditioneel opgeluisterd met straattheater en muziek. Ook in Mechelen en in Turnhout zwaaien de handelaars zondag hun deuren open om koopjesjagers te verwennen. Bandjes houden de sfeer erin.

6 ZO 01/07 Koop je eigen Suske

www.suskeenwiskekindermuseum.be

Het Suske en Wiske-Kindermuseum in Kalmthout verbouwt. Tijdens de Bruisende Braderie wordt zondag een zolderverkoop gehouden van decorstukken, verkleedkleren, spelletjes, maar ook Suske en Wiske-spullen uit de oude opstelling van het museum. Los daarvan is er een nostalgisch marktje met livemuziek en randanimatie. Tegelijk vindt in het Arboretum Strips in het Park plaats.

7 ZO 01/07 Montmartre ligt in Beveren

www.kunstmontmartre.be

Schilders, tekenaars, beeldhouwers, grafici en fotografen delen hun werk met het grote publiek, zondag op Montmartre IX in Beveren. Plaats van afspraak tussen 13u en 18u is het sfeervolle Hof ter Saksen (Haasdonkbaan 101). Temidden de kunstenaars van allerlei pluimage wordt live-muziek gespeeld.

8 ZA 30/06 Avonturendorp in Lier

Sportieve kinderen worden straks verwacht op de atletiekpiste van het Netestadion in Lier. Daar worden ze tussen 10u en 20u verwend met een spring- , klim- en belevingsdorp met 1.000 m² aan springkastelen. Voor kinderen tot 6 jaar is er een aparte kidszone, terwijl jongeren zich kunnen uitleven met een runway. Blikvanger is een piratenschip van 7m lang.

9 ZA 30/06 - MA 16/07 Zomerkermis Sint-Niklaas

www.ontdeksintniklaas.be

In Antwerpen is de Sinksenfoor intussen afgebroken, maar kermisklanten kunnen vanaf vandaag hun hart ophalen in Sint-Niklaas. De kermis op de Grote Markt is alle dagen open van 15u tot 21u, en in het weekend zelfs tot 22u. Als toemaatje wachten vandaag op de Grote Markt spectaculaire shows van freestyle BMX, rollerblade, trialbike, rope skipping, trampolinespringen en freestyle motorcross.

10 VR 06/07 - WO 08/07 Foodtrucks in Wuustwezel

www.smaakfestival.be

Het Gemeentepark in Wuustwezel wordt vanaf vrijdag omgetoverd tot één groot sfeervol openluchtrestaurant. Van de allerkleinste mondjes tot de zevende maag van grote eters en van Aziatisch tot Zuid-Amerikaans: er is eten naar ieders smaak. Op het marktje Belgunique worden zaterdag en zondag hebbedingen verkocht van lokaal talent. Op zaterdagavond kan je genieten van een openluchtfilm.

11 ZO 01/07 Liers straatmuziekfestival

www.lierscultuurcentrum.be

Het straatmuziekfestival Toeten en Blazen is aan zijn tiende editie toe. Een bont allegaartje van straatfanfares marcheert zondag 1 juli tussen 14u en 18u over de straten en pleinen van de Lierse binnenstad. Er wordt onder meer halt gehouden aan het Zimmerplein, Felix Timmermansplein en het Schapenkoppenplein.

12 VR 06/07 - VR 31/08 Muziekfilms

www.cinemazuid.be

Zomer is festivaltijd, maar ook in Cinema Zuid gaat het er in juli en augustus swingend aan toe. In de reeks ‘sound/Track’ wordt op vrijdag telkens een muziekfilm of -documentaire vertoond. De reeks gaat van start met Eric Clapton: Life in 12 Bars. Naast de gitaargod zelf duiken ook Pattie Boyd en George Harrison in de film op.

© Jan Van der Perre

13 MA 02/07 - MA 27/08 Beiaardconcerten

www.museumvleeshuis.be

Uit de mooiste toren van Antwerpen komen tijdens de zomer de mooiste klanken. Elke maandagavond in juli en augustus start er vanuit de kathedraaltoren om 20u een beiaardconcert. Voor het laatste concert op 27 augustus kan je zelf de liedjes kiezen of een verzoeknummer aanvragen.

14 WO 04/07 - ZO 26/08 Muziek in de Wijk

www.muziekindewijk.be

In het zog van Zomer van Antwerpen speelt tijdens Muziek in de Wijk een fijne selectie feestbands op pleintjes in de stad en de districten. De editie 2018 wordt woensdag afgetrapt op het Stuivenbergplein in Antwerpen-Noord met de Afro-Cubaanse ritmes van Domingo y su Grupo Ireme.

15 VR 06/07 - VR 13/07 Dans uit de vier windstreken

www.helloschoten.be

In Schoten stromen vanaf vrijdag dansers uit de hele wereld toe. De 60ste editie van het werelddansfestival Hello Schoten ontvangt delegaties uit onder meer Servië, Maleisië en Martinique. Naast dansvoorstellingen kan je tijdens de dansweek in Schoten ook terecht voor een feestmarkt, kermisattracties, highland games en volksspelen.

© Wim Hendrix

CITTA