© mph

DISCUSSIE. Mag een politieke partij tegen betaling campagne voeren via de slager, bakker of in het café?

In Herentals is binnen de N-VA conflict ontstaan over een ‘broodzakkenactie’: enkele kandidaten hadden via de lokale bakkers broodzakken laten verspreiden met de campagnetekst ‘Wij gaan voor de broodnodige verandering’. De bakkers kregen hier 400 euro voor. Maar is dit wel een zuivere vorm van campagne voeren?

ph

N-VA-woordvoerder Joachim Pohlman ziet geen graten in de betaling van bakkers voor dit soort politieke reclame. “Dat is een vorm van sponsoring. Verkiezingsaffiches bij de drukker betaal je ook. Je koopt gewoon advertentieruimte. Je kunt dat ook doen met bierkaartjes, waarbij je de cafébaas betaalt om die kaartjes in het café te leggen.”

Politicoloog Carl Devos vindt de broodzakkenactie op zich wel slim en goed gevonden. “Bedrijven doen dat ook.” Maar daarvoor met 400 euro voor de neus van de Herentalse bakkers zwaaien, vindt hij erover. “Dan zit je op een gevaarlijk pad want dan primeert het geld. En het geld in de partijkassen kan voor een ongelijke kiesstrijd zorgen. Door de bakkers geld aan te bieden, dreig je ook opbod te creëren. Wat als sp.a of CD&V langskomt en 800 euro biedt?

Lees ook: Hommeles in Herentals: N-VA geeft bakkers 400 euro voor reclame op broodzak

Wat vindt u? Mag het kiespubliek benaderd worden via bakkers, slagers of cafés, zolang de wettelijke voorschriften hierrond maar gevolgd worden? Of dreigt, vanwege het gevaar op ‘opbod’, toch een lastige situatie, vooral omdat het om lokale figuren gaat?

Meer nieuws uit de Kempen

DOEN! in de Kempen

Mobiliteit in de Kempen

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio