© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: null

Drie nieuwe altaarstukken van Fabre onthuld in Antwerpse Sint-Augustinuskerk

De Sint-Augustinuskerk in de Antwerpse Kammenstraat, ook bekend als muziekcentrum Amuz, heeft woensdag drie nieuwe monumentale altaarstukken onthuld die kunstenaar Jan Fabre speciaal voor de kerk en voor het Antwerpse barokjaar 2018 creëerde. Ze hangen op de plaats van oude meesterwerken van Rubens, Van Dyck en Jordaens die al decennia in het KMSKA zijn ondergebracht en ze verwijzen daar ook thematisch naar.

Een eventuele terugkeer van de drie oorspronkelijke altaarstukken naar hun plaats van herkomst was jaren onderwerp van discussie, maar een studie wees volgens de stad uit dat de klimatologische omstandigheden in de kerk niet geschikt zijn en het een te grote investering zou vergen om dat te verhelpen. In de plaats van kopieën van die meesterwerken, hangen er voortaan nieuwe stukken van Fabre.

“Jan Fabre is niet alleen een hedendaagse topkunstenaar en een rasechte sinjoor die hier vlakbij nog een studio had, hij trad ook eerder al in dialoog met werk van Rubens in de kathedraal en in het Louvre”, zegt schepen van Cultuur Caroline Bastiaens (CD&V, foto onder). De nieuwe stukken verwijzen inhoudelijk naar de oorspronkelijke werken, maar zijn vooral vintage Fabre. Kernelementen uit zijn oeuvre zoals het lam, het vuur en Antwerpen - in de vorm van een diamant - zijn erin verwerkt en Fabre koos ervoor om zijn bekende picturale techniek met dekschilden van de juweelkever toe te passen, wat de aandacht in de donkere kerkruimte onmiskenbaar naar de altaarstukken zuigt.

De nieuwe altaarstukken blijven permanent aanwezig in de Sint-Augustinuskerk. Het grote publiek krijgt van 2 juli tot 9 augustus elke weekdag de kans om ze te ontdekken, nadien blijven ze te bezichtigen op maandag van 14 tot 20 uur, tijdens georganiseerde stadswandelingen en tijdens concerten van Amuz.

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

© Dirk Kerstens

CITTA

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio