© AP

België neemt migranten aan boord van reddingsschip Lifeline op: “éénmalige ad hoc operatie”

Het reddingsschip Lifeline van de Duitse ngo Mission Lifeline mag met zowat 230 op de Middellandse Zee geredde migranten een Maltese haven binnenvaren. Dit heeft de Maltese premier Joseph Muscat woensdag op een persconferentie bekendgemaakt. Hij voegde eraan toe dat België een van acht landen is die migranten zal onthalen.

Staatssecretaris Francken bevestigt nu dat ons land een aantal migranten zal opnemen. “We zijn een loyale partner en zullen Malta helpen”. Francken zegt wel dat het om een “éénmalige ad hoc operatie” gaat. Ons land neemt maximaal vijftien mensen op uit landen met een hoge erkenningsgraad. De staatssecretaris wil blijven werken aan een structurele oplossing, klinkt het op zijn kabinet. Het gaat dan vooral om opvang in de eigen regio.

Malta is intussen een juridische procedure gestart tegen het ngo-schip, om na te gaan of er een link bestaat met mensensmokkelaars. Naast België en Malta hebben ook Spanje, Italië, Frankrijk, Ierland, Luxemburg, Nederland en Portugal ermee hebben ingestemd enkele migranten te willen onthalen.

Aan de ketting

In Berlijn stelde de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer voorwaarden voor het mogelijk opnemen van vluchtelingen op het schip. Zo moet het aan de ketting.

De politicus van de Beierse christendemocratische CSU zou ook hebben gezegd dat de Duitse bemanning rekenschap moet afleggen.

“Wij willen verhinderen dat het een precedent wordt”, zei hij. Seehofer voegde eraan toe dat er tussen Libië en het zuiden van Europa geen “shuttle” mag komen”.