© rr

© rr

1 / 2

Gemeente zoekt foto's

Wie geeft soldaten Alex Lemmens en Karel Gormans - gesneuvelden WO I - een gezicht?

Op het plein aan het vredegerecht staat een monument ter nagedachtenis van de Zandhovense gesneuvelden. Eén naam bezorgt de gemeente nog kopbrekens: Alex Lemmens. Speurwerk van onder meer cultuurprijswinnaar Kevin Verboven leverde al heel wat op, maar toch doet de gemeente nu een oproep naar al wie iets meer kan vertellen over deze gesneuvelde Zandhovenaar.

Kristin Matthyssen

“Toen we in 2014 op zoek gingen naar de personen achter de namen op het monument, konden we niet onmiddellijk een Alex Lemmens terugvinden met een aantoonbare band met Zandhoven.” legt Kevin uit. De cultuurprijswinnaar is erg geïnteresseerd in de geschiedenis van de deelgemeente Massenhoven. Zo was hij verantwoordelijk voor de opwaardering van de gedenksteen van de Canadese Jack Cowan die in Massenhoven om het leven kwam. Als lid van de werkgroep De Groote Oorlog ging hij op zoek naar het verhaal van Alex Lemmens en ontdekte zo zijn familiegeschiedenis.

“We weten dat Alex Lemmens op 23 augustus 1896 in Antwerpen geboren werd.” vertelt Kevin. “Het gezin verhuisde enkele keren in het Antwerpse en kwam volgens het bevolkingsregister van Zandhoven op 10 februari 1912 aan in onze gemeente. Nog voor het einde van WO I verhuisde het gezin opnieuw naar Antwerpen. Waarom? Dat weten we niet. En waarom kwamen ze in de eerste plaats vanuit de stad naar Zandhoven?”

Dankzij het militaire dossier kon Kevin Alex wel volgen tijdens de oorlog: zijn opleiding in Frankrijk, de aansluiting bij zijn compagnie, militair verlof en tenslotte zijn dood in Kaaskerke in 1916.

Zijn band met de gemeente is dan wel wat beperkter, toch verdient ook deze soldaat de nodige aandacht. Om zijn fiche volledig te maken, zoekt de gemeente nog een foto van Alex Lemmens. Ook foto’s van een andere gesneuvelde, Carolus Gormans (°4 januari 1890, †1 of 2 oktober 1914), zijn nog welkom. Wie de gemeente kan helpen, neemt best contact op met de dienst Cultuur: Stefanie Van Egdom, 03 410 16 43 of stefanie.vanegdom@zandhoven.be).

De resultaten kunt u in oktober-november bekijken op de vijfde tentoonstelling in de reeks ‘100 jaar Groote Oorlog’.Meer nieuws uit stad en rand

DOEN! in Antwerpen

GVA Mobiliteit - Stad & rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio