Voor deze 18 projecten rond de Antwerpse Ring wordt 1,25 miljard euro uitgetrokken

Het politiek stuurcomité van de Vlaamse Regering, de Stad Antwerpen en de Antwerpse Haven hebben 18 leefbaarheidsprojecten voor de Antwerpse ringzone goedgekeurd. Het gaat om een investering van 1,25 miljard euro.

JaTi

LEES OOK. Dit zijn de 18 goedgekeurde projecten voor meer leefbaarheid rond de Antwerpse Ring (+)

Het akkoord voorziet onder meer in de realisatie van 2,4 kilometer bijkomende overkapping. Het gaat ook over fietsbruggen en ambitieuze groen- en parkprojecten. “Met dit titanenwerk van betrokkenheid bewijzen we dat het conflictmodel met de burgerbewegingen ingeruild is voor een samenwerkingsmodel”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts. “Niet zo lang geleden stonden we nog voor de rechtbank, nu zitten we samen rond de werkbank.”

© BELGA

Uit de evaluatie van de 31 Ringprojecten werden finaal 18 projecten geselecteerd. Dit zijn de projecten die in een eerste fase gerealiseerd zullen worden. Alles samen zijn deze leefbaarheidsprojecten goed voor een investering van 1,25 miljard euro. De Stad Antwerpen en het Havenbedrijf leggen hiervoor 250 miljoen euro op tafel, de Vlaamse Regering staat in voor 1 miljard euro.

Het gaat om deze 18 projecten:

1. Oosterweelknoop / Noordkasteel

2. Bermenlandschap langs een verlaagde R1 Noord

3. Stationsomgeving Luchtbal

4. Stenenborgerweert / Kap Dam

5. Bermenlandschap Albertkanaal

6. Kap Sportpaleis

7. Waterpark (gedeeltelijk)

8. Nieuw Oost

9. Schijnvallei / Ter Loo / Deurne

10. Longitudinaal Ringpark

11. Nieuwe kap A12/Jan De Voslei

12. Bermen van Knoop tot Lemanstraat

13. Park Knoop Zuid (gedeeltelijk)

14. Scheldebalkon

15. Scheldebrug

16. Voltooien fietsnetwerk

17. Stille bermen Zwijndrecht-Burcht

18. Stille bermen Linkeroever

Er worden ook 4 leefbaarheidsprojecten op de ‘reservebank’ geplaatst. Als de eerste 18 leefbaarheidsprojecten minder kosten dan nu geraamd, dan kunnen de resterende middelen onmiddellijk ingezet worden om te starten aan deze reserveprojecten:

1. Groene Brug

2. Kap Kalverwei

3. Park Knoop Zuid (deel 2)

4. Ecopassage en waterlandschap Linkeroever

Nieuwe intendant

Intussen moet de Vlaamse regering op zoek naar een nieuwe intendant. De opdracht van huidig intendant Alexander D’Hooghe, die mee heeft gezorgd voor de historische doorbraak in het netelige Antwerpse mobiliteitsdossier, zit erop. Bedoeling is dat de volgende intendant een opdracht krijgt van 1 jaar, een mandaat dat maximaal 7 keer met telkens 1 jaar kan verlengd worden.

Voor deze 18 projecten rond de Antwerpse Ring wordt 1,25 miljard euro uitgetrokken by GvA on Scribd

Open Vld: “Nu zijn we echt vertrokken”

© Dirk Kerstens

Antwerps Open Vld-lijsttrekker Philippe De Backer reageert maandag tevreden op de verdeling van de 1,25 miljard euro aan Vlaamse en Antwerpse middelen voor leefbaarheids- en overkappingsprojecten rond de Antwerpse ring. “Het is fantastisch dat de zaken nu vooruitgaan”, stelt hij. “Nu zijn we echt vertrokken.”

De Antwerpse liberalen zeggen vooral tevreden te zijn met de keuze voor fietsersbruggen, “groene longen” in de stad en extra investeringen in fietsinfrastructuur- en veiligheid. Ook de beloofde 32 miljoen euro voor de verhuis van scholen- en zorgcomplex Sint-Jozef van de wijk Luchtbal naar Rozemaai kan op hun goedkeuring rekenen.

Vlaams parlementslid Willem-Frederik Schiltz stelt dat elk van de geselecteerde projecten de volledige overkapping van de Antwerpse ring dichterbij brengt. “Elk project verbetert de kwaliteit van leven en doet Antwerpen weer beter ademen”, vindt hij. “Zo is er bijvoorbeeld de Stationsomgeving Luchtbal die Merksem en de wijk Luchtbal weer met elkaar verbindt, de overkapping aan het Sportpaleis en de stille bermen op Linkeroever die ervoor zorgen dat het leven in de buurt aangenamer wordt.”

werfwijzer

Leer alles over de werken aan
Oosterweel

Meer over Oosterweel en overkapping Ring