© Photo News

De meest waarschijnlijke achtste finales op het WK: België loot verrassende tegenstander, toplanden bekampen elkaar

Er zijn nog maar twee van de drie wedstrijden gespeeld in de groepsfase van het WK, maar de achtste finales hebben al aardig vorm gekregen. Ben Mayhew, hoofd data-analyse van Brits persagentschap Press Association, liet de cijfers hun werk doen en kwam tot de meest waarschijnlijke achtste finales van het WK voetbal op dit moment.

wic

Volgens zijn model zal Brazilië-Duitsland de blikvanger van de achtste finales zijn. De Brazilianen zouden groep E immers winnen, terwijl Duitsland pas tweede zou eindigen in groep F door het verlies tegen de Mexicanen. In de achtste finales komen de winnaar van groep E en de tweede van groep F elkaar al tegen.

Omdat de Rode Duivels op dit moment tweede staan in hun groep, is de kans groter dat zij hun groep niet zullen winnen. Ze hebben namelijk een zege nodig tegen de Engelsen om eerste te eindigen.

Senegal meest waarschijnlijke tegenstander Belgen

De Belgen zouden als tweede van hun groep dan uitkomen tegen de groepswinnaar van groep H. Senegal heeft op dit moment het meeste kans om dan de tegenstander van de Belgen te worden (36,9%), maar het kan evengoed nog Japan (32,5%) of Colombia (30,6%) worden.

Mayhew gebruikt een statistisch model dat hij bouwde aan de hand van de World Football Elo Ratings, die de landen rangschikt op basis van sterkte. Hij simuleerde alle wedstrijden 100.000 keer om tot zijn bevindingen te komen.

De meest waarschijnlijke achtste finales:

Uruguay - Portugal

Frankrijk - Nigeria/Argentinië

Brazilië- Duitsland

Engeland - Japan

Spanje - Rusland

Kroatië - Denemarken

Mexico - Zwitserland

Senegal - België

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.