Sportoase vrijgesproken voor verdrinking Julien (18)

Het Brusselse hof van beroep heeft maandag de NV Sportoase Philipssite vrijgesproken voor de dood van de 18-jarige Julien Dumoulin. De jongeman verdronk in juni 2011 in het Leuvense zwembad terwijl hij een duiktraining uitvoerde. De jongen lag bijna twaalf minuten op de bodem voor de redders hem opmerkten. Volgens de Leuvense correctionele rechtbank had Sportoase onvoldoende toezicht voorzien, maar het hof van beroep is het daar niet mee eens en vindt het vooral onbegrijpelijk dat de jongeman inspannende apneu-oefeningen uitvoerde hoewel hij wist dat hij die nooit alleen, zonder begeleiding, mocht doen.

Julien Dumoulin uit Vorst was lid van een Brusselse duikclub en ging tweemaal per week zwemmen in het Leuvense Sportoase-zwembad. Op 24 juni 2011 liep het rond sluitingstijd grondig fout. De tiener bleef bewusteloos op de bodem van het zwembad liggen en werd pas na meer dan 11 minuten opgemerkt, waarna de redders hem in erg kritieke toestand uit het water haalden. Reanimatie en een kunstmatige coma mochten niet baten, na twee weken liet de jonge duiker het leven.

De Leuvense correctionele rechtbank oordeelde dat de schuld volledig bij de NV Sportoase Philipssite lag en veroordeelde het bedrijf tot een boete van 5.500 euro.

Het Brusselse hof van beroep is het niet eens met de zienswijze van de correctionele rechtbank. In tegenstelling tot wat de eerste rechter, het parket-generaal en de burgerlijke partij, de moeder van Julien Dumoulin, voorhielden, was er volgens het hof van beroep immers wel voldoende toezicht op het moment van het ongeval. Het hof merkte ook en vooral op dat Julien Dumoulin in het zwembad bezig was met een duiktraining waarvan hij de gevaren diende te kennen en dat hij die desondanks zonder begeleiding had uitgevoerd.