© Photo12

Amerikaanse B17-bommenwerper ontdekt op de bodem van Noordzee

Bij een bodemonderzoek van de Noordzee, voor de aanleg van een hoogspanningskabel tussen Groot-Brittannië en Europa, is een Amerikaanse bommenwerper aangetroffen. Het gaat een om een Amerikaanse B-17, die toestellen werden massaal ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog. Eerder werden al resten van vliegtuigen aangetroffen in de Noordzee, maar dit wrak zou nagenoeg intact zijn, dat meldt VRT.

adm

In het wrak zouden overigens ook nog menselijke resten aanwezig zijn. De identificatie zou al vergevorderd zijn.

Tijdens het bodemonderzoek werd eerst een stuk van een aluminium-vleugel, vervolgens troffen onderzoekers andere onderdelen aan. Op die onderdelen stonden ook serienummers, waarmee onderzoekers het toestel hebben kunnen identificeren. De nummers bleken overeen te komen met die van een bommenwerper van het type B-17. De toestellen, bijgenaamd ‘vliegend fort’, werden door de Amerikanen massaal ingezet tijdens WOII. Een B-17 had 9 tot 10 bemanningsleden en 2 tot 5 ton bommen aan boord.

Overigens werden nog onderdelen van een Britse Spitfire gevonden en stukken van een Duits toestel. De gouverneur van West-Vlaanderen geeft vandaag meer toelichting bij de vondst op een persconferentie.

Niet de eerste vondst

In het verleden werden al vaker wrakken gevonden in de Noordzee. Vorig jaar hebben wetenschappers in een Belgisch deel van de Noordzee een bijna intacte duikboot uit de Eerste Wereldoorlog gevonden. Aan boord troffen ze de lichamen van 23 bemanningsleden aan. De vondst ging niet zonder slag of stoot. Het wrak ligt namelijk op een Noordzee-autostrade, een deel van de Noordzee waar om die tien minuten grote schepen voorbijvaren. Na lang aandringen kon de Belg, Tomas Termote, de gouverneur van West-Vlaanderen overtuigen om dat deel tijdelijk verkeersluw te maken om naar het wrak te duiken.

Nu in het nieuws