Waarom een simpel T-shirt het kledingstuk van de zomer wordt: “Het is een vorm van expressie”

Een wit T-shirt is niet saai: zet er tekst op en het wordt een statement. En dat is precies de bedoeling van deze kleine, Belgische labels die het kledingstuk nieuw leven inblazen: “Een T-shirt is een canvas waar je alle kanten mee uit kan.”

tib

Oversized witte T-shirts met kleine geborduurde quotes als ‘This Beauty is Clumsy’: eenvoudiger wordt het niet, maar toch verkocht de Gentse onderneemster Angelique Foré haar eerste collectie van de T-shirtlijn ‘ANGEL FOR ÉVER’ op minder dan een maand uit. Dat ze voor T-shirts koos, is niet toevallig. Met de hype die all things nineties opnieuw doet herleven, is ook het T-shirt opnieuw een mode-item geworden om rekening mee te houden. Maar er zit ook een praktische kant aan: “Het is heel haalbaar: je koopt je T-shirts, je canvas waarmee je alle kanten uit kan”, zegt Foré. “Je moet niet van nul iets ontwerpen, waardoor je een heel kort productieproces hebt. Mijn idee was er in februari en in april was de collectie er. Dat sluit heel erg aan bij de veranderende wereld van vandaag, je kan snel inspelen op een vibe die je voelt. Bovendien kan je op kleine schaal bestellen en experimenteren. Toen mijn T-shirts uitverkocht waren, heb ik op Instagram gevraagd of er interesse was in nog een reeks, met systeem van pre-order. Mensen moesten er dan drie weken op wachten, maar je blijft niet met overstock zitten - erg handig voor een klein bedrijf.”

Ook bij Jean de Gand, een T-shirtlabel uit -what’s in a name- Gent, experimenteert bezieler Dirk Smets met nieuwe vormen van verkoop. De T-shirts met grafisch mooi uitgewerkte woorden worden pas gedrukt zodra ze besteld zijn. “Dat innovatieve aspect boeit mij”, zegt Smets. “Er zijn al zoveel T-shirts, maar ik wilde nadenken over hoe we het beter konden doen, ecologischer, duurzamer. Daarom kopen we de T-shirts uit biokatoen blanco aan en laten we ze pas drukken als er een bestelling is. Dat is duurder dan wanneer je grote hoeveelheden laat drukken, waardoor we niet de marges kunnen nemen van grote bedrijven. Maar voor ons is het duurzame aspect belangrijk: wij zullen niet zoals H&M met een overstock van vier miljard euro zitten.”

Waarom een simpel T-shirt weer zo populair is, Smets heeft er wel zijn idee over. “Het gebruik van casual kleding is veranderd. Vroeger droegen mannen, zeker op het werk, een hemd, maar tegenwoordig is dat veel informeler: ministers dragen geen das meer, mannen dragen een T-shirt onder hun kostuumvest. We hebben zelfs speciaal T-shirts laten maken met verticale woorden op, zodat ze zichtbaar zijn onder een vest. Seizoenen lopen ook veel meer door elkaar, je hebt geen afgelijnde zomer- en wintercollecties meer. In de winter kan je een T-shirt dragen met een trui of een vest erover, die je binnen weer uit doet. Maar een T-shirt is ook een medium, een communicatiemiddel: het vertelt iets over jezelf, het is een vorm van expressie - zeker in tijden van Instagram is dat niet onbelangrijk. ”

Vijf fijne T-shirtlabel van bij ons

ANGEL FOR ÉVER

De nineties T-shirts van Angelique Foré zijn een tikje oversized en dragen leuke quotes zoals ‘This Beauty is clumsy’ of ‘Eye Roll Forever’. Ze zijn honderd procent Belgisch, want geproduceerd door het Belgische label Stanley & Stella en geborduurd door het Gentse atelier Suburban. Online zijn ze uitverkocht, maar je vindt nog een limited edition bij de Gentse boetiek A Suivre. (prijskaartje: 49euro)

www.angelforever.be/

JEAN DE GAND

Strakke en heldere T-shirts met mooie typografische prints van grafische designer Kris Demey, die al honderden boekcovers heeft ontworpen, onder meer voor Herman Brusselmans. Binnenkort volgen nieuwe capsullecollecties met ervaren en beginnend ontwerptalent. Met woorden als ‘SHY’ of ‘INNOCENT’ zijn ze een opvallende conversatiestarter én bovendien 100 % ethisch en duurzaam geproduceerd. Enkel online te koop, één week later geleverd. (prijskaartje: 35 euro)

www.jeandegand.com

Johny Be Good

Leuke, boxy T-shirts met fijne geborduurde quotes of illustraties van Axelle Rose Zwartjes, die een aantal tekeningen maakte gebaseerd op iconische films zoals Dirty Dancing. Gemaakt van 100 % organisch katoen en met een fairwear-label. (prijskaartje: 55 euro)

www.johnybegood.be

AZAR-T

Zijn ouders begonnen twintig jaar met een T-shirtlijn, die vele jaren later uitgroeide tot het Belgische modelabel Essentiel. Nu is het aan een nieuwe generatie: de 12-jarige Azar, zoon van Essentiel-oprichters Inge Onsea en Esfan Eghtessad, heeft zijn eigen lijn met T-shirts uit. (prijskaartje: 35 euro)

Te koop op de website van Essentiel.

BELLEROSE

Bellerose is geen klein label meer, maar wel op en top Belgisch. Het merk bracht onder de naam ‘Ayo’ onlangs een reeks T-shirts uit gebaseerd op het grafisch werk van Lucien De Roeck en zijn artwork voor de de Expo ‘58 . Vooral de T-shirt met de print ‘OOSTENDE’ is een echte zomerhit. (prijskaartje: 59 euro)

Te koop via de webshop van Bellerose

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Mode & Beauty