1 / 2

Gemeenteraad bakkeleit vanavond over Slachthuisplannen, verkeersveiligheid en armoedecijfers

Het buurtcomité van de bewoners van de Damwijk vragen om het Noorschippersdok uit de ontwikkelingsplannen weg te laten. Het Ruimtelijk Uitvoeringsplan (RUP) ligt straks ter goedkeuring voor op de gemeenteraad.

anro, joro

“De essentie van het probleem van het RUP Slachthuissite-Noordschippersdok-Lobroekdok ligt op het Noordschippersdok, een groene zone, in eigendom van de stad. Het Noordschippersdok is momenteel belangrijk buurtgroen voor Den Dam, van een onschatbare waarde voor het samenleven en de levenskwaliteit”, laat het Damcomité weten. Het comité vraagt om het Noordschippersdok uit de ontwikkelingsplannen weg te laten.

Het is de vraag of dat zal baten, want vandaag nog buigt de gemeenteraad zich over het RUP en kan het goedgekeurd worden. De rest van de plannen, die over de Slachthuissite en het Lobroekdok gaan, kunnen volgens het Damcomité wel goedgekeurd worden. Maar dan wil het comité nog graag voor die twee delen een openbaar onderzoek laten lopen tot het najaar.

Op de agenda van de gemeenteraad staan vanavond nog een aantal hete hangijzers. Twee statistieken die de voorbije maand werden uitgebracht baren de oppositie zorgen. Enerzijds bleek uit een meting van Kind&Gezin dat bijna 30 procent van de kinderen in Antwerpen in kansarmoede leven. Zowel Groen als PVDA vragen uitleg en actie van schepen van Sociale Zaken Fons Duchateau (N-VA).

LEES OOK. Schepen Duchateau legt cijfers Kind & Gezin naast zich neer

Ook de verkeersveiligheidscijfers zijn koren op de molen van de oppositie. Het aantal dodelijke verkeersslachtoffers bleek in 2017 namelijk verdubbeld te zijn, ten opzichte van het jaar voordien. Groen wil dat het stadsbestuur het geweer van schouder verandert en een taskforce verkeersveiligheid in het leven roept.

LEES OOK. Scherpe kritiek voor stadsbestuur na alweer zwaar ongeval: “Schepen probeert fietsers als bliksemafleider te gebruiken”