Excuses volstaan niet: FIFA opent procedure tegen twee Duitse officials nadat ze Zweedse bank uitdaagden

Foto: Photo News

Excuses volstaan niet: FIFA opent procedure tegen twee Duitse officials nadat ze Zweedse bank uitdaagden

Print
De wereldvoetbalbond FIFA heeft een tuchtprocedure opgestart tegen twee Duitse stafleden, die na de nipte zege tegen Zweden zaterdagavond uitbundig kwamen vieren voor de Zweedse bank.

Er wordt een onderzoek gevoerd naar Ulrich Voigt en Georg Behlau, die de Zweedse bank zouden hebben uitgedaagd met hun vieringen na de winnende goal van Toni Kroos in de blessuretijd tegen Zweden. Het Duitse team heeft zich al verontschuldigd voor het incident tegenover Zweden.

Ook is een derde Zwitserse speler, Stephan Lichtsteiner, voorwerp van onderzoek na de 2-1 zege tegen Servië afgelopen vrijdag. Eerder werd bekend dat Granit Xhaka en Xherdan Shaqiri, beiden spelers met Albanese roots, aan een onderzoek onderworpen worden omdat ze provocerende pro-Albanese gebaren zouden gemaakt hebben tijdens hun vieringen. De Republiek Kosovo, waar vooral Albanees gesproken wordt, verklaarde zich in 2008 onafhankelijk van Servië maar wordt door Servië nog steeds niet erkend.

De Servische bondsvoorzitter Slavisa Kokeza en bondscoach Mladen Krstajic mogen zich eveneens aan een onderzoek verwachten. Beiden trokken na afloop van de match tegen Zwitserland fel van leer tegen de Duitse scheidsrechter Felix Brych. Er werd onder meer geopperd dat de Duitser 'naar het tribunaal in Den Haag gestuurd zou moeten worden'. Servië heeft overigens officieel protest aangetekend tegen Brych.

FIFA maakte ook nog bekend dat de Deense voetbalfederatie een boete van 20.000 Zwitserse frank (17.365 euro) opgelegd krijgt voor wangedrag en een seksistische banner van de Deense supporters tijdens de wedstrijd tegen Australië. Eerder hebben ook Mexico en Servië een boete van 10.000 Zwitserse frank (8.682 euro) gekregen wegens wangedrag van hun supporters op het WK.