Rode Duivels en Engeland staan in alles gelijk - wat bepaalt dan wie de groep wint?

Michy Batshuayi en Youri Tielemans vierden het vijfde doelpunt van de Rode Duivels tegen Tunesië. Foto: BELGA

Rode Duivels en Engeland staan in alles gelijk - wat bepaalt dan wie de groep wint?

Print

Als de Rode Duivels donderdag gelijkspelen tegen Engeland, zal het Fair Play-klassement de doorslag geven over wie groepswinnaar wordt in groep G. Dat is nu in het voordeel van Engeland met twee gele kaarten tegenover de drie die de Duivels al verzamelden. Al is dat niet per se een slechte zaak.

Veel hangt af van de uitslag van de wedstrijd tussen België en Engeland op donderdag. Beide ploegen zijn mathematisch al zeker van kwalificatie voor de 1/8e finales, maar het onderlinge duel zal beslissen in welke helft van de tabel de Duivels zullen aantreden.

Als de uitslag een gelijkspel is, zal het Fair Play-klassement beslissen wie de groep wint. Dat komt omdat het doelsaldo van beide ploegen gelijk is, met beide 8 gemaakte doelpunten en 2 tegengoals.

Engeland in het voordeel voor groepswinst

De volgorde in criteria om groepswinst te bepalen is als volgt: aantal punten, doelsaldo, gemaakte goals, geïncasseerde goals. In geval van gelijke standen in al die criteria, besliste de FIFA om de Fair Play de doorslag te laten geven.

Die reglementering werkt als volgt: een team krijgt 1 punt voor een losse gele kaart, 3 punten voor een rode kaart als gevolg van twee gele kaarten, 4 punten voor een directe rode kaart en 5 punten voor een gele kaart gevolgd door een directe rode kaart. Het team met de minste punten, haalt het van het andere team. In het geval van de Rode Duivels zou Engeland de groep winnen, omdat de Three Lions maar 2 gele kaarten kregen in hun eerste twee wedstrijden, terwijl de Duivels er samen al 3 onder hun neus geschoven kregen.

Als Engeland donderdag één gele kaart meer pakt dan België is de stand ook daar gelijk. Dan wordt de groepswinnaar met lottrekking aangeduid. Dat allemaal in de veronderstelling dat Engeland en België gelijkspelen.

Favorieten samen in bovenste tabel

De winnaar van groep G komt in de knock-outfase in de bovenste tabel terecht, tegen het tweede team uit groep H. Wie in groep G tweede eindigt, komt in de onderste helft van de tabel terecht.

De favorieten lijken in de bovenste tabel terecht te gaan komen, met onder andere Duitsland dat op een tweede plaats in groep F lijkt af te stevenen, Brazilië dat favoriet is voor groepswinst in groep E en Frankrijk dat groep C lijkt te gaan winnen. Verder komen Rusland of Uruguay, Spanje of Portugal, Argentinië als het dinsdag wint van Nigeria, en het team dat tweede eindigt in groep H in de bovenste tabel in actie.

In de onderste tabel lijkt het er wat rustiger aan toe te zullen gaan, met Spanje of Portugal, Rusland of Uruguay, Kroatië, Denemarken, Mexico, Zwitserland, en Japan of Senegal die daarop lijken af te stevenen. Een op papier makkelijkere weg naar de finale, dus.

MEER VOETBALNIEUWS