© AP

Pentagon schort “oorlogsspelletjes” met Zuid-Korea op

De Verenigde Staten hebben de militaire manoeuvres met Zuid-Korea voor onbepaalde tijd geschorst. Dat heeft het Amerikaanse ministerie van Defensie vrijdag bekendgemaakt. Daarmee maakt Amerikaans president Donald Trump zijn belofte aan de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un waar.

gjs

Tijdens de historische ontmoeting tussen Trump en Kim op 12 juni had de Amerikaanse president beloofd om de “war games” (oorlogsspelletjes) met Zuid-Korea stop te zetten. Die zijn volgens hem “provocerend” en “erg duur”. Met zijn aankondiging leek Trump niet alleen Zuid-Korea en de andere Aziatische bondgenoten van de VS te verrassen, maar ook het Amerikaanse leger zelf.

Het Pentagon bevestigde vrijdag dat het de militaire oefeningen met Seoel voor onbepaalde duur zou opschorten, “om de aanstaande diplomatieke onderhandelingen geleid door minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo te steunen”. “Bijkomende beslissingen zullen afhangen van het feit of Noord-Korea te goeder trouw productieve onderhandelingen blijft houden”, zegt woordvoerster Dana White.

Vorig jaar namen 7.500 Amerikaanse en 3.000 Zuid-Koreaanse militairen deel aan de militaire manoeuvres, Freedom Guardian genaamd. In Zuid-Korea zijn zowat 28.500 Amerikaanse troepen gestationeerd.

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio