© kma

© kma

© kma

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Waterskiër die vorig jaar horrorcrash overleefde kijkt uit naar eerste International World Open op 1 juli

De wedstrijdracers van Viersel Waterski Club maken zich op voor de eerste International World Open op 1 juli. Steven Malot (35), de racer uit Wommelgem/Herenthout die vorig jaar een horrorcrash overleefde en in een rolstoel zat, skiet nu mee in de Formule 2-klasse.

Kristin Matthyssen

Normaal zou wereldkampioen Ben Gulley uit Australië deze week al gearriveerd zijn, maar de topper liet weten dat hij pas dinsdag in Viersel aankomt. De wedstrijdracers van Viersel Waterski Club leven even hard toe naar de International World Open als ze normaal naar de Diamond Race zouden doen, die dit jaar uitzonderlijk niet wordt georganiseerd.

“Als we maar kunnen skiën, voor ons is het om het even hoe de race heet”, zegt Steven Malot (35). Het is op zich al opmerkelijk dat Malot op 1 juli mee kan racen in de Formule 2-klasse, waarin snelheden tot 125 kilometer per uur worden gehaald. Een week voor de Diamond Race vorig jaar overleefde hij een horrorcrash tijdens een manche van het BK in Genk.

Hij liep een hersenschudding, gebroken pols en talrijke schaafwonden op. Zijn kin moest helemaal genaaid worden. Malot lag vier dagen op intensieve zorgen. “Maar ik ben niet bang geworden, vermoedelijk omdat ik mij niks van het ongeval herinner”, vertelt Steven, die intussen naar Herenthout verhuisd is. “Onlangs heb ik de manche in Genk waar vorig jaar het ongeval gebeurde, gewonnen. Dat was wel bijzonder.”

Zijn kansen op de International World Open laat Steven afhangen van de aanwezigheid van de buitenlanders. “Het wordt sowieso de moeite om wereldkampioen Ben Gulley in Viersel aan het werk te zien. Zonder pech, verwacht ik dat hij iedereen dubbelt. Gulley skiet tegen 200 kilometer per uur. Ik zag hem ooit tijdens een wedstrijd op Tenerife, en hij finishte toen zelfs als Formule 2-racer vóór Formule 1-racers. Gulley skiet als een echte kangoeroe. Golven maken hem niks.”

De lokale toppers zijn onder meer Frederic (21) en Alexander De Wachter (17) uit Westerlo. Ze gaan allebei naar het EK in Schotland. Frederic racet sinds dit seizoen in de Formule 1. “Qua trekkracht en conditie een wereld van verschil met Formule 2-races. Ik heb nu een personal trainer.”

Bij de Formule 2-Dames zijn Thanee Ennekens (23) uit Nijlen en Sylvia Despiegelaere (32) uit Nazareth (bij Gent) kanshebbers. “Vroeger mocht je in Gent op de Ringvaart waterskiën”, zegt Sylvia. “Maar tegenwoordig niet meer. Bij ons zijn er weinig trainingsmogelijkheden, daarom heb ik me in Viersel aangesloten. Een heel eind weg, maar het is een gezellige club.”

Dat vindt Kobe Verbraeken (13) uit Westerlo ook. Hij komt uit in de klasse Eurokids B. “Er is hier een tof terras, en een toffe cafébazin van het clubhuis, Monica. Dat heb je ook nodig.”

Leuk: de twee vaste ganzen van de kanaaldijk in Viersel hebben er sinds deze week nog een vriendje bij. Ze kregen gezelschap van een canadagans.

1 juli: International World Open, Viersel Watersportlaan, gratis toegang

CITTA