Ontsnapte leeuwin doodgeschoten in Planckendael: minister vraagt onderzoek

Print

Een foto van de ontsnapte leeuwin. Foto: rr

Mechelen -

In Planckendael is donderdagochtend een jonge leeuwin uit haar kooi ontsnapt. Het dier liep urenlang nog los rond en werd rond het middaguur doodgeschoten. “Na twee mislukte verdovingspogingen hebben we de ontsnapte leeuwin met een schot moeten laten inslapen”, laat het Mechelse dierenpark, dat rond de middag weer open ging, weten. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts vraagt dat er een onderzoek komt naar de beslissing van de politie om het dier te doden.

De leeuwin kon rond 9.15 uur uit een kooi ontsnappen door een menselijke fout. Er werd gelukkig meteen gezien dat het dier ontsnapt was waarop zowel het personeel als de bezoekers werden geëvacueerd. Die evacuatie verliep vlot en zonder problemen.

De leeuwin dwaalde urenlang rond tussen het leeuwen- en olifantenverblijf. Een dierenarts en de politie probeerden heel rustig het dier te benaderen om het te kunnen verdoven. Maar omdat de leeuwin zich af en toe verplaatste, moest er telkens opnieuw een strategische positie worden gezocht om het te kunnen verdoven.

Op een gegeven moment zou de leeuwin te dicht genaderd zijn bij een treintje waarin parkbezoekers zaten. Alle bezoekers waren volgens de veiligheidsprocedure ondergebracht in “veilige’ gebouwen, zoals de restaurants en souvenirshop. Ook het treintje wordt beschouwd als een veilige plaats. Maar toen het dier te dicht naderde, moest het volgens de woordvoerster van Planckendael toch worden doodgeschoten.

“Na twee mislukte verdovingspogingen hebben we de ontsnapte leeuwin met een schot moeten laten inslapen. Nooit kwam iemand van bezoekers of personeel in gevaar”, benadrukt het park.

Park terug open

Planckendael werd meteen na het nieuws van de ontsnapte leeuwin afgesloten. Nieuwe bezoekers mochten het park niet meer binnen en de mensen die al aanwezig waren, bevonden zich in de gebouwen aan de rand van het domein. Er stonden ook een zevental bussen met schoolkinderen op de parking van Planckendael. Zij moesten in de voertuigen blijven, net als bestuurders die zich aan de ingang begaven. Onze reporter ter plaatse moest ook de ramen van zijn auto gesloten houden.

De Leuvensesteenweg was urenlang volledig afgesloten tussen Muizen en Hever, maar is intussen vrijgegeven.

Planckendael laat sinds 12.15 uur ook opnieuw bezoekers toe. Voor de bezoekers die al enkele uren voor de poort stonden te wachten, was het een opluchting dat ze alsnog naar binnen konden.

Minister Weyts

Vlaams minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) vindt het doden van de ontsnapte leeuw “verschrikkelijk en onuitlegbaar”. Hij vindt dat er een onderzoek moet komen naar de beslissing van de politie om het dier te doden.

“Ik snap dat het een moeilijke afweging is van de veiligheidsrisico’s, maar ik begrijp niet waarom er niet meerdere pogingen zijn ondernomen om het dier te verdoven”, zegt Weyts aan Belga. “Het was een beslissing van de politie en de politie alleen om het dier te doden. Wat mij betreft spreekt het voor zich dat niet alleen de ontsnapping onderzocht moet worden maar evenzeer de beslissing tot het doden van het dier”.

Ontsnapte leeuwin doodgeschoten in Planckendael: minister vraagt onderzoek
Foto: rr

Ontsnapte leeuwin doodgeschoten in Planckendael: minister vraagt onderzoek
Foto: gipla
Ontsnapte leeuwin doodgeschoten in Planckendael: minister vraagt onderzoek
Foto: gipla
MEEST RECENT