Zoo Antwerpen toont in expo hoe dierentuin van ondergang gered werd dankzij ‘Cine ZOOlogie’

Print

Video: ATV

Antwerpen / Antwerpen 2018 -

In de Zoo Antwerpen loopt tijdens de zomervakantie een tentoonstelling die een bijzonder deel van de 175-jarige geschiedenis van de stadsdierentuin belicht. ‘Cine ZOOlogie’ blikt terug op de moeilijke periode tussen de twee wereldoorlogen waarin de Zoo van het faillissement werd gered dankzij de beslissing van de directie om de feestzaal van het complex om te vormen tot een bioscoop.

Al tijdens de Eerste Wereldoorlog kwam de Zoo in de problemen omdat heel wat dieren omkwamen door voedseltekort of bombardementen. Er kwamen dan ook veel minder bezoekers over de vloer en dat liet zich financieel voelen. In 1915 besliste de directie om extra inkomsten te zoeken in de vorm van een cinema in de feestzaal van de dierentuin - de voorloper van de Koningin Elisabethzaal.

De films werden vertoond onder de noemer ‘Cine Zoologie’ en werden begeleid door een live-orkest. Het concept werd een groot succes, ook in de naoorlogse jaren, en slaagde er ook in te overleven na de omslag naar de geluidsfilm in 1930. Midden jaren dertig raakte de cinema dan toch in het slop door te veel concurrentie in de buurt en werden de voorstellingen uiteindelijk stopgezet.

‘Cine ZOOlogie’ toont deze zomer onder meer filmfragmenten, affiches en andere memorabilia uit die wat in de vergetelheid geraakte periode van de Zoo. De expo opent op 30 juni in de Latteria, je hoeft geen toegangsprijs te betalen bovenop een ticket voor de Zoo zelf.

.

Meer nieuws uit stad en rand

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio